Bir Yarışma Projesi Daha Yapılmadan Rafa mı Kalkacak?

Manisa Belediyesi'nin yeni hizmet binası projesi belediye meclisinden geçemedi. Proje, 2011 yılında Manisa Belediyesi tarafından açılan iki kademeli bir yarışmayla elde edilmişti. Yarışmayı, Kerem Piker, Mehmet Can Anbarlılar kazanmıştı.

Yeni belediye hizmet binası projesi ile beraber diğer 2 proje için Belediye Meclisi’nde yapılan oylamada 3 grubun oluşturduğu 19 üye red oyu kullandı.

Manisa Belediyesi’nin resmi internet sitesinde “Manisalılara Kötü Haber” başlığıyla duyurduğu haber şu şekilde:

Manisa Belediyesi Mart ayı Meclis Toplantısı’nda AKP, CHP ve Bağımsızlar; Oda Dernekler Projesi, Belediye Hizmet Binası Projesi, bin tezgâhlık kapalı Pazar yeri ve kapalı otopark ile Saruhan Oteli yanında atıl durumda bulunan arsanın ticaret merkezi olarak değerlendirilmesi projelerine red oyu verdi, projelerin yapımı ertelendi. Meclis’te ayrıca revizyon imar planı görüşmesi sırasında Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 26 Ekim 2010 tarihli Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda kentsel dönüşüm ve kaçak yapılarla ilgili yapmış olduğu açıklamayı okuması sonrasında, AKP’li Meclis üyeleri toplantıyı terk etti. Başkan Ergün, meclis sonunda yaptığı açıklamada, “Bugün anlaşılmıştır ki Manisa’ya hizmet yapmamız istenmiyor. Engellendiğimizin en güzel örneğini hep beraber izledik. Eğer burada siyasi emellerimizi şahsi emellerimize alet edeceksek, yazıklar olsun. Başka söyleyeceğim bir kelime yok” dedi.

Belediye Meclisi’nin Mart ayı Toplantısı, Belediye Başkanı Cengiz Ergün başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda Yarhasanlar Mahallesi’ndeki TEDAŞ’ın yanındaki boş alanın oda ve dernekler için yapılması planlanan Oda Dernekler İkiz Kuleler Projesi, Arda Mahallesi’ne yapılması planlanan Belediye Hizmet Binası ve bin tezgah kapasiteli kapalı pazaryeri projesi ile Laleli Mahallesi Saruhan Otel yanındaki atıl durumda olan arsanın ticaret merkezi olarak değerlendirilmesi projeleri ile ilgili imar değişikliği oylamaya sunuldu. AKP ve CHP Grubu’nun projelere red oyu kullanacakları yönünde açıklama yapması üzerine söz alan Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Manisa Belediyesi, ben şahsım olarak, Meclis üyeleri ve daire müdürlerimle beraber, Manisa’ya hizmet etmek için 3 senemizi harcadık. Bugüne kadar inanıyorum ki güzel hizmetlerimizi de Manisa’ya verdik. Şu anda oylanacak olan bu karar, bu üç projenin Manisa’ya yapılıp yapılmamasının oylaması olacaktır. Eğer burada olumsuz noktasında karar verilirse, bunun hesabını oyunu kullanan kişiler, siyasi partiler ve bağımsız diye geçinen kişiler Manisa halkına vermek zorundadırlar. Açık ve net konuşuyorum. Hizmetin burada engellenmesi için çaba gösterenlere Manisa halkı en iyi şekilde yine cevabı verecektir. Çıkacak sonuç hayırlı olsun. Eğer olumsuz sonuç çıkarsa kaybeden Manisa olacaktır. Bunun da bilinmesini istiyorum. Eğer burada siyasi emellerimizi şahsi emellerimize alet edeceksek, yazıklar olsun. Başka söyleyeceğim bir kelime yok” diye konuştu.

Manisa Halkı Bunun Hesabını Sorar

Meclis üyelerine projelerin görsellerinin de sunumunun yapıldığı toplantıda, konuşmanın ardından üç dev projeye AKP, CHP ve Bağımsızlar red oyu verdi. MHP grubunun kabul oyuna karşın projeler oyçokluğuyla reddedildi. Projelere red oyu verilmesini yorumlayan Başkan Ergün, “Manisa’nın geleceği bugün burada ayaklar altına alınmıştır. Fazla da bu saatten sonra bir şey söylemeye gerek yok. Manisa halkı bunun hesabını gerektiği yerlerden, gerektiği şekilde sorar” dedi.

AKP’liler Meclis’i Terk Etti

Belediye Meclisi Mart ayı toplantısında Fatih Mahallesi ve çevresi ile Hafsa Sultan Mahallesi ve çevresi için hazırlanan revizyon imar planına itirazların görüşülmesi esnasında AKP ve CHP grupları, planların askıya alınması noktasında görüş birliğine vardı. Toplantıyı takip eden mahalle sakinlerinin itirazlarının da tansiyonu yükselttiği maddenin görüşülmesinde vatandaşlara bilgi veren Başkan Ergün, 30 yıldır yapılmayan ve yapılması istenen revizyon imar planının vatandaşların talebi üzerine gündemlerine aldıklarını ve yaklaşık 1,5 senedir bununla ilgili çalışma yaptıklarını hatırlattı. Daha sonra Ergün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 26 Ekim 2010 tarihli Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda kaçak yapılarla ilgili yapmış olduğu açıklamayı okudu. Konuşma sonrasında AKP’li Meclis üyeleri, oylamayı beklemeden, konuşma imkanı tanınmadığını ileri sürerek, toplantıyı terk etti. Meclis üyelerinin salonu terk etmesinin ardından maddelerin imar komisyonuna sevkini oylayarak oturuma son veren Başkan Ergün, imar revizyonu konusunda mahalle halkının istemediği bir değişikliği yapmayacaklarını söyledi. Ergün; “İyi niyet çerçevesinde 30 sene sonra imar plan çalışması yapılmış. 1 metre yerlerinizden alınmamak üzere bir proje hazırlanmış. Manisa Belediyesi 1,5 senelik çalışmanın gereği bu çalışmadan sonra sizlerle bir toplantı yaptı. O toplantının yarıdan kalmasından sonra muhtarlarla 2,5 saate yakın görüştük. Halkı kışkırtmalarla bu işler buraya getiriliyorsa benim söyleyecek hiçbir kelimem yok. Kimsenin ne evini yıkmak, ne kamulaştırmak niyetimiz var. Sizin cebinizdeki 2 kat imarı 7–8 kata çıkarmak için bir alternatif getiriyoruz. Biz bu işte yokuz diyorsanız ben bu işte hiç yokum arkadaşlar. Madde imar komisyonuna sevk olacak. Bunu 2 ay, 5 ay tartışalım. Gerekirse kapı kapı bütün mahallelerde herkesin olurunu anket gibi alalım. Olayın şablonu ortaya çıksın. Kimse istemiyorsa ben zaten istemediğimi belirttim. Vatandaş memnun olmayacaksa vatandaşın menfaatine olacak maddeleri de meclisten geçirmeyiz” dedi.

Kimseye İlaç Tavsiye Etmedim

Bu konuda AKP ve CHP’yi eleştiren Belediye Başkan Yardımcısı Azmi Açıkdil, bu meselenin 2–3 aydan beri görüşüldüğünü belirterek, bu iki partinin herhangi bir önergeyle gelmediklerini söyledi. Açıkdil, “Biz göreve geldiğimizden beri bu mahallelere bir plan getireceğiz diye konuştuk. Biz sözümüzde durduk, planı getirdik. CHP’li arkadaşlar alınmasınlar. Onların burada sayısı az olduğu için Ankara’dan destek alıyorlar. Eczacı Milletvekili kalkıp imar planıyla ilgili görüş belirtiyor. Ben kimseye ilaç tavsiye etmedim. Ama plan yapmayı da biliriz, çizmeyi de biliriz” dedi.

Tek Hedefimiz Hizmet

MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Güzgülü ise, yıllardan beri Meclis Üyeliği yaptığını ve insanların da yıllardır revizyon imar planının yapılmasını istediğini söyleyerek, “MHP’nin tek hedefi var. Manisa’ya ve Manisa’da yaşayanlara hizmet etmek. Kimsenin burnunun kanamasına dahi izin vermeyiz. Burada halkın istemediği bir projeyi geçireceğimiz düşünülmesin” dedi.

Başkan Cengiz Ergün’ün Okuduğu Metin:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın parti Genel Merkezi’nde Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda yaptığı konuşmadan bir bölüm. 26 Ekim 2011 …Ama şunun çağrısını yapıyorum: değerli arkadaşlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızla bir çalışma içine gireceğiz ve artık şehirlerimizde kaçak yapı, gecekondu, bunlara yönelik gerekirse yetkiyi tamamen Bakanlığımıza alacağız ve bu tür binalarını değiştirmeyen, bunları yıkmayanlara sormadan kamulaştırmasını yapacak ve bu binaları biz yıkacağız; bedeli ne olursa olsun. Oy verirmiş-vermezmiş, biz bunu dinlemeyeceğiz. Çünkü bu tabloları defaatle yaşamaktansa iktidarı kaybetmek çok daha hayırlıdır, onun için biz bu adımı atmak zorundayız…

Kabul Edilmeyen Projeler

Yeni Belediye Hizmet Binası: Manisa Belediyesi hizmet binasının yanı sıra, 1.000 tezgah kapasiteli kapalı pazaryeri, 1.500 araçlık otopark, sosyal, kültürel ve sportif alanlar ile yeşil alanları kapsayan mevcut Yeni Garaj’ın olduğu bölgeye yapılması planlanan proje.

Oda ve Dernekler Binası: Yarhasanlar Mahallesi TEDAŞ yanında bulunan boş alana alt katı ticaret merkezi üst katları isteğe bağlı olarak planlaması yapılan ve Manisa’da hizmet veren odalar, dernekler ve sivil toplum kuruluşlarına verilecek olan proje. Proje içinde ayrıca 400 araçlık otopark da mevcut.

Saruhan Otelin Yanındaki Atıl Arsanın Ticaret Merkezi ve Rezidans Kule Yapılması: Laleli Mahallesi Saruhan Oteli’nin yanındaki atıl durumda bulunan arsanın ticaret merkezi, rezidans daireler ve otopark olarak değerlendirilmesini ön gören proje. Proje, bölgeye turizme katkı sağlayacak alanlar, otoparklar, sosyal yaşam alanları gibi Manisa’ya modern bir görünüm kazandıracak mimari tarzı beraberinde getiriyor.

Etiketler

14 yorum

  • azmi-acikdil says:

    GÖLGE ETMESİNLER BAŞKA İHSAN İSTEMEYİZ,
    Mart Ayı Belediye Meclis toplantısında oylanarak muhalefet partileri ve bağımsız iki üye tarafından ret olunan üç proje ve ayrıca revizyon imar planları için arada gecen konuşmalardan çok üzülmüştüm. Necip Fazıl’ın “kızgınlığım geçer de kırgınlığıma çare bulamadım” dediği gibi: Manisalı olup da bu projelere ret oyu verenlere hala kırgınım. Bu projeleri anlamadıklarını düşünmek istiyor kırgınlığımı üzüntümü yenmek istiyorum.
    Bugüne kadar belediye çalışmalarımızda hep Manisa Halkının vatandaşlarımızın bir kentte yaşadıklarını hissetmelerini sağlamak sokak ve caddelere çıkıp gezme bakınma alış veriş imkânları ile ticari potansiyeli arttırmak esnafın yüzünü güldürmek halkımızı memnun etmek gayreti içerisinde çalıştık.
    İlk bir bucuk yılı borç ödemekle ikinci bir bucuk yılı yol kaldırım yeşil alan düzenlemeleri ve her vatandaşımızın engelli engelsiz kapısının önünü düzeltmek cadde ve sokaklarda rahat yürümesini sağlamak yol ve kaldırım yapmak yeşil alan düzenlemeleri ile geçirdik. Dışarıda bunları yaparken içeride de yeni projeler ürettik, çizdik. Bu projeleri Manisa’ya kazandırabilmek için İller Bankasından kredi talebinde bulunduk, projelerimizi iller bankasına gönderdik dokuz ay oldu hala tasdik etmediler.
    Nedir bu projeler:
    Küçük Sanayi Kavşağı, Yeni Terminal (oto garaj),binası, 170.000 m2 alana sahip Kent Parkı projeleri ile Danıştay’da bekleyen Manisa çöp depolama alanını çözecek yılların kanayan yarası olan çöp bertaraf tesisi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında bekleyen atık su arıtma tesisi, Vakıflar da bekleyen eski garaj alanına yapıp da çarşının canlanmasına imkân sağlayacak Bedesten Meydanı projeleridir.
    Üç dönem istenmesine rağmen başaramadıkları Askeri Lojman Alanına 850 araçlık otopark yapılması (bu çalışmada sona yaklaşıldı. Genelkurmay Başkanlığı, Maliye Bakanlığı, Toki, anıtlar kurulu izinleri alındı). Emekliler Parkı altına bodrum’a iki kat 500 araçlık otopark projesi (anıtlardan izni çıktı).
     
     
    Bu çalışmalar için yapılan bunca çalışma gayrete rağmen yılmadık, üzülmedik, kırılmadık. Okyanusları aştık ama gelin görün ki Gediz Çayını geçerken boğulduk. Bizler yukarıda saydığım projeler için onca prosedürü yerine getirirken, Manisa Halkının oylarıyla ve Manisa Halkına hizmet etme amacıyla kurulmuş Manisa Belediye Meclisinin bu üç projede ret oyu veren meclis üyelerinin sadece el kaldırmaları ile kabul edilebilecek üç proje için bu kadar kolay bir hareket yapmaları gerekirken kimse kılını kıpırdatmadı gazetelerde ki fotoğraflara bakın eller, gözler, başlar aşağıda hiçbir hareket yok.
     
     
    Nedir bu üç proje;
    1-Belediye Sarayı yapmak için daha önce ki belediye döneminde temelleri atılmış Lalelide ki Saruhan Oteli önünde ki belediye arsası: Temelleri de kullanılarak hukuki problemleri de çözülerek bu yarım kalmış inşaatın yerine alt katta işyerleri, üst katlar da ofis ve 1+1 daireleri olan çok katlı 24.000 m2 alana sahip proje.
    2-Tedaş Kurumunun yanında şu anda servis araçlarının otopark olarak kullandığı alan: Bir bloğu ticari ofisler, diğer bloğunda sivil toplum kuruluşları olan oda ve derneklere çalışma ofisleri ve bu kurumlar için toplantı ve brifing salonları yine hem burada çalışanların hem de dışarıdan gelecek Manisalı ve misafirlerin ihtiyaçlarını karşılayacak olan restoran ve kafeler ile 400 araçlık otoparkı olan 23.000 m2 alana sahip ikiz kuleler projesi.
    3- Hepsinden önemlisi: Henüz büyük şehir mi, bütün şehir mi, nasıl bir şehir olacağına karar verilmemiş olmamasına rağmen Manisa’nın aynası, çağdaş Manisa olma yolunda son üç yılda hızla ilerleyen Manisa’nın çağdaş ve modern yüzü, 21 asrın çevreye verdiği önemi yansıtan İzmir-İstanbul yolundan geçip şehirlerarası ulaşım yapanların gıpta ile görecekleri, Mimar Sinan ismine layık bulvarın gerdanlığı olacak bir proje: 16.000 m2 Belediye Hizmet Binası, yıllarca bir Pazaryeri olmamış oraya buraya kaydırılmış 1000 adet pazar tezgâhından meydana gelen 10.000 m2 alana sahip merkezi Pazaryeri, 45.000 m2 alanıyla 1500 araçlık merkezi ve depolama niteliğinde ki otopark, 500 kişilik ve 250 kişilik birleştiğinde 1000 kişi kapasiteli nikâh salonları, bodrum katta 2000 m2’ lik market ve ticari dükkânlar ve peyzajı tamamen gezinti ve yaşama yeri olarak ayrılmış yemyeşil bir meydan.
    Gündüz belediye ile hareketli, gece saydığım mekânlar ile canlı gece gündüz yaşayan bir proje ve çevresine hareket ve bu bölgede ki küçük esnafa bereket getirecek bir büyük proje Belediye Hizmet Binası, Pazaryeri, Otopark projesi. Bu proje Türkiye çapında yapılan proje yarışması ile 116 proje arasından yine Ülkemizin seçkin mimarlarından oluşan jüri tarafından seçilmiştir.
    Bu proje Kentin toplanma yeri, buluşma noktası olacak bir projedir.
    Bu proje Mimar Sinan Bulvarı altında kalan: Yeni Mahalle, Barbaros, Atatürk, Fevzi Çakmak, Cumhuriyet, Güzelyurt, Kuşlubahçe, Sipil mahallelerinin de kolayca ulaşabileceği, pazaryerini kolayca kullanabileceği, onların sosyal ve kültürel yönden gelişimine hız kazandıracak bir proje. Buradan her Manisalı vatandaşın, her mahallelinin, yerli ve yabancının kentin diğer bölgelerine: Çarsı, hükümet konağı, bedesten alanı, tarihi mekânlar, Kumlu dere gezi yolundan Karaköy gibi yerlere ulaşmak için 1500 araçlık otoparka araçlarını bırakıp gidebilecekleri bir odak noktasıdır. Sadece belediye hizmet alanı değil Manisa’nın Merkezi Kent Alanı’nın düzenlemesidir.
     
    Şimdi:
    Bu projelere ne lüzumu var diyebilir misiniz?
    Kendi hobileriniz için yapıyorsunuz diyebilir misiniz?
    Oy peşindesiniz diyebilir misiniz?
    Tüm Manisa Halkının partili partisiz her kesimin oylarını almış ve bizlere hem başkanımıza hem meclisimize teveccüh göstermiş bu belediyeye vazifenizi yapmıyorsunuz diyebilir misiniz?
     
     Simdi:
    Tüm bunlara bu gayrete bu düşüncelere rağmen kimsenin bize bu projeleri yap dememelerine rağmen biz bunları yapıyor ve engellenmek isteniyorsak kırgın olmayalım mı?
    Manisa’mızın kenar mahallelerini de merkez mahallelerini de aynı görüp tüm vatandaşlarımıza eşit ve aynı hizmeti götürmek için yapılan dört büyük mahalle revizyon imar planlarına yapmayın diyeceğinize çözüm getirin siz de plan önerin tartışalım dediğimiz de çözüm getireceklerine meclisi terk etmelerine kırgın olmayalım mı?
    Biz bu yola başkanımızla beraber boş değil baş koyduk. Bu güne kadar laf değil iş üretiyoruz ve üreteceğiz. Biz plan yapmayı da biliriz, çizmeyi de biliriz, Manisa’mızı da severiz, halkımızı da severiz.

    GÖLGE ETMESİNLER BASKA İHSAN İSTEMEYİZ.
     
    Azmi Açıkdil

  • can-mercul says:

    yarım hakikat nasıl ki yalandan beter ise bu konudada belediye yönetimi tam açıklayıcı bilgi vermiyor. yarışma açılan alanın imar planında “belediye hizmet alanı” olarak planlama yapıp bu proje hayata geçirilebilir. ama belediye yönetiminin istediği Saruhan Otel önündeki yapımını durdurdukları “belediye hizmet binası”ndan doğacak tazminat riskinin önüne geçecek şekilde bu alanı “ticaret” alanına çevirerek plan tadilatı yapmaktır. işin gerçeği bu proje bu alana inşa edilebilir.

  • omer-yilmaz says:

    Can Bey, ne demek istediğiniz anlayabilirsek yorum yazabileceğiz. Ben iki defa okudum anlayamadım.

  • azmi-acikdil says:

    Can Mercul; Aşağıda cok acik ve net olarak yazdıklarımı yarım hakikat olarak anlayıp yukarıda ki projelerin Manisa’nın kazanmamasina red oyu veren Manisa Belediye Meclisinin AKP li mimar uyesidir.
    Sayın Ömer Yılmaz durumu bilmem ozetleyebildim mı? Yarın size Belediyemizin gazetesini postalayacagim özel ek olarak yayınladık.

  • can-mercul says:

    Yarışma düzenlenen alanın şu andaki İmar Planına göre kullanımı ve yapılaşma şartları nedir bilgisi olan var mı?

  • can-mercul says:

    Yarışma projesinin uygulanmasında problem yok. Problem Saruhan Otel önünde inşaatı durdurulan parselinde “İmar Planı” tadilatına konu edilmesindedir.

  • can-mercul says:

    Söz konusu parsellerin durumunu 8 yıllık geçmişe dönük haliyle biliyorum. Yasal bir İmar Plan tadilatı nasıl olur bu konudada bilgimiz bulunmaktadır. Meclise gelen İmar Planı tadilatları şu haliyle ne yazıkki yasal değildir.

  • omer-yilmaz says:

    Manisalı olan siz ve Azmi Bey’siniz, bunu sizler biliyor olmalısınız öyle değil mi. Manisalı olmayan ve Manisa’yı seven birisi olarak benim söyleyeceklerim basit:

    Bu yarışmaya çıkılırken bize bildirildiğine göre (Manisalı olmadığımıza göre Meclis kararlarını takip etmiyor olmamız olağan) meclis kararı alındı. Sanıyorum siz de o sırada meclis üyesi idiniz Can Bey. Eğer böyle bir yarışma kararına evet dedi iseniz (ya da CHP’liler) şimdi neden oyunbozanlık yapılıyor bunu anlayamıyorum.

    Eğer “üç proje ayrı değerlendirilmeli” diyorsanız ona diyecek sözüm yok. Bu durumda mevcut belediye yönetiminden ilk meclis toplantısında yarışmayla elde edilen Belediye Hizmet Binası’nı ayrı olarak gündeme taşımasını talep ederiz.

    AKP’li belediyeler ve genel olarak kamu idareleri yarışmalara mesafeli davranıyorlar. Bu nedenle bence AKP Grubu’nun yapılmış bir yarışmanın önünü kesiyor görünmekte çok daha hassas davranması gerekir Can Bey. Meslektaş olarak yazıştığımız bu platformda bunları dillendirmek de açıkçası yanlış görünmüyor bana.

  • can-mercul says:

    Ömer Bey, aynen dediğiniz gibi 3 ayrı parselin İmar Planı Tadilatı ayrı ayrı oylansın diye Mecliste konuşulmasına rağmen Belediye yönetimince tek gündem maddesi olarak oylandı. Meclis Zabıtları Nisan ayında elimizde olur. Bunlarıda sizinle paylaşabilirim.

  • can-mercul says:

    Saruhan Otel önündeki alanda yarışma açıp, projeyi yarışma ile elde etme uğraşı içerisinde olan bir meslektaşınız olarak şunu söylemeliyim Ömer Bey, amaç yeni bir “Ticaret Alanı” oluşturmaktır.

  • omer-yilmaz says:

    Yeni bir ticaret alanı elde etmenin sakıncalı bir şey olmadığını düşünüyorum. Elbette yarışmayla yapılsa iyi olur.

  • azmi-acikdil says:

    Bir Manisali olarak Bu işi sen ve ekibin anlamamisken, Omer Bey’e anlatması çok zor ama istediğiniz yerde size ve ekibinize bu projeleri anlatırım.Ticari alanı ben çeyizime mı saklayacağım bu nasıl mantık “ticari alan elde edilmek isteniyor” demek. Siz belediye arsalarini sattınız biz kalanlari değerlendiriyoruz.

  • can-mercul says:

    Bu 3 projenin yapılması düşünülen 3 ayrı parselin şu anda geçerli “imar planları” ile yapılmak istenen “tadilat yapılmış imar planları ” karşılaştırılırsa yapılması düşünülen tadilatların yasal olmadığı anlaşılacaktır.

  • can-mercul says:

    Ömer Bey, ayrıca alınan meclis kararından bahsetmişsiniz. Size bahsedilen meclis kararı “yarışma” kararımı yoksa “plan tadilatı” kararımı ? Paylaşabilirseniz sevinirim.

Bir yanıt yazın