Bir Türlü Şanzelize Olamadık!

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Okmeydanı'yla ilgili projesini açıkladı: "Okmeydanı Şanzelize olacak." 2002 yılından bu yana pek çok AKP'li yetkili kentsel dönüşüm projelerini böyle duyurdu.

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Okmeydanı’yla ilgili projesini açıkladı: “Okmeydanı Şanzelize olacak.” Şanzelize, Paris’in en ünlü caddesi. Fransızlar, bu caddedeki bulvarın, “Dünyanın en güzel bulvarı” olduğunu söyler.

Demircan’ın bu açıklamasının ardından, biz de küçük bir araştırma yaptık: Şanzelize olma ‘orijinal’ fikri, maalesef Beyoğlu Belediye Başkanına ait değil. 2002 yılından bu yana, AKP’nin kent düzenleme algısı, ‘Şanzelize olma’yı hedefine koymuş, ancak bir türlü de olamamış. İşte ‘Şanzelize olma’ heveslerinden bazıları:

AYNI ŞANZELİZE’DEKİ GİBİ!

İlk Şanzelize sevincimiz Bağdat Caddesi’nden. 2002 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesinin projesine göre, “Bağdat Caddesi, Paris’in ünlü caddesi Şanzelize olacak, cadde 3 şeride inecek, bisiklet yolları konacak ve otoparklar cadde altına alınacaktı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 2009 yılında, Zincirlikuyu-4. Levent arasında trafiği yeraltına alıp, caddeyi Şanzelize Bulvarı gibi yapmayı planladığını “Altta otoparklar, üstte kafeler olacak, Champs Elysees (Şanzelize) gibi” sözleriyle açıkladı.

Diğer bir örnek de, Fatih Belediyesine ait. 2009 yılında açıklanan plana göre, Saraçhane Şanzelize olacaktı. Bozdoğan Kemerleri’nin etrafı yayalaştırılacak, Unkapanı’na inen Atatürk Bulvarı ve İMÇ Blokları’nm çevresi yeşil alan olacaktı. Araçlar ise Yenikapı’da yapılacak tünelden geçip, Unkapanı Köprüsü’nden çıkacaktı.

Tarlabaşı’da yapılan kentsel dönüşüm projesinin de 2011 yılında “Tarlabaşı Şanzelize olma yolunda” diye duyurulmasını unutmamak gerek.

İSTANBUL OLUR DA ANKARA DURUR MU?

Sadece İstanbul değil elbette. İstanbul’un her yanı Şanzelize olma yolunda ilerler de, Melih Gökçek durur mu? 2013 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankara Bulvarlarına Şanzelize Bulvarı’nda bulunan kare ağaçları dikileceğini açıkladı.

BÖYLESİ ŞANZELİZE’DE BİLE YOK

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise, daha da ileri giderek 2012 yılında Şanzelize’de bile olmayan bir proje hazırladı. İzzet Baysal Caddesi için, “Şanzelize Caddesi’nde trafik var. Burada trafiği de tamamen kaldırmayı düşünüyoruz” dedi.

PARÇA PARÇA OLMAZ, TÜRKİYE OLSUN

Son noktayı ise eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan koydu: “Türkiye Dünyanın Şanzelizesi olacak.”

TALAN SURECİNİ MEŞRULAŞTIRMA ÇABASI

TMMOB Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu: ‘Şanzelize olma’ vb. söylemlerin arkasında kent topraklarının yağmalanması, kamu haklarının yok edilmesi, yurttaşların barınma haklarının gasbedilmesi sürecini meşrulaştırma çabası vardır. Projeleri hayata geçirmek isteyenler, sağlıklı kentleşme süreçlerine yabancı bir anlayışının temsilcileridir. Kentin kimlik değerleriyle uzaktan yakından ilgisi yoktur. Seçim dönemleri arifesinde, propaganda aleti ve reklam çerçevesinde gündeme getirilen projeler olduğu için de hiç uygulanmamıştır. Zaten uygulanması da yanlış olur.

Etiketler

Bir yanıt yazın