Bir Tür Gezinti Rotası Olarak Ev

Bir Tür Gezinti Rotası Olarak Ev

Ricardo Bak Gordon tarafından Portekiz'de tasarlanan ev, kullanıcıya bir tür gezinti rotası sunuyor.

Lapa semtinde, Museu Nacional de Arte Antiga’nın yanında yer alan bu ev, yaklaşık 7 x 26m ölçülerinde dar ve uzun bir arsa üzerine inşa edilmiş. Öncesinde arsada bulunan küçük bir endüstriyel yapı, yeni eve yer açmak için kaldırılmış. Sadece cephenin, şehir ve bağlamıyla ilişkili olduğu bir bloğa entegre bir ev inşa etme fikri, her zaman Bak Gordon’un düşüncesinin bir parçası.

Kendi zaman dilimiyle iletişim halinde olan ve aynı zamanda bulunduğu çevreye ve o çevrenin erdemlerine saygılı bir ev nasıl inşa edilir?

Cephe, evin iç ortamlarının karşılık bulmasına izin vererek bu endişeye yanıt veriyor. İster zemin kat yoluyla ve girişlerdeki (giriş kapısı ve garaj kapısı) iç ve dış mekan arasındaki havalandırmayı sağlayan ahşap ızgaralarla, ister yemek odası seviyesindeki tek bir pencereyle ve hatta oturma odası zemininde küçük bir bahçe/çiçek kutusu ile iç ve dış ortamlar arasındaki geçiş sağlanıyor.

Ev, tamamı el yapımı çinilerle kaplı, yeni bir sundurmadan erişilebilen ortak bir veranda etrafında yerleşen hacimlerin alan boyunca yükselmesiyle oluşuyor. Bir tür gezinti rotası olarak ev, ister daha özel alanlar olan yatak odası ve ofis alanları arasında yatay olarak, ister sosyal alanlarda dikey olarak, çatıya ulaşana ve Tagus Nehri’nin muhteşem panoramik manzarasının keyfini çıkarana kadar, birden fazla yönde kendini gösteriyor.

Cephe ve tavanlardaki brüt betonun yanı sıra ana cephedeki el yapımı yeşil karolar, eloksallı alüminyum çerçeveler veya ısıyla modifiye edilmiş ahşap kombinasyonu, binaya özgünlük kazandırıyor ve mekanın atmosferine katkıda bulunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın