Bir Süpermarketten Fazlası: Superhub Meerstad

Bir Süpermarketten Fazlası: Superhub Meerstad

Hollanda merkezli mimarlık ofisi De Zwarte Hond, ülkenin Groningen bölgesi Meerstad kasabasında yeni bir konsept ve benzersiz bir yapıya sahip olan SuperHub projesini tasarladı. Bir süpermarketi diğer sosyal işlevlerle birlikte barındıran sürdürülebilir ve esnek bir konsepte sahip olan projenin, gelişmekte olan Groningen bölgesinde yaşayanlar için etkileşimli bir sosyal alana dönüşmesi hedeflenmiş.

Bu nedenle yapı kuzey aksındaki okulla birlikte Meerstad’ın yaşam merkezini oluşturacak şekilde planlanmış.

Yeşil Kalpteki Merkez

Groningen’in gelecek vaat eden bir bölgesi olan Meerstad açık alanı, yeşillikleri ve gelişime açık yapısıyla oldukça dikkat çekmekte. Superhub projesi gelecekteki bu genişleme göz önünde bulundurularak, mahalle sakinlerinin alışveriş yapabileceği, buluşabileceği ve yemek yiyebileceği bir yer olarak da hizmet verecek, davetkar bir topluluk merkezi olarak hayata geçirilmiş.

Modern Pazar Alanı

SuperHub, geleneksel pazar alanlarının tasarımının canlandırılmış dairesel bir versiyonu olarak planlanmış. Binaya katedral benzeri bir görünüm veren tamamen çapraz şekilli lamine ahşap kolon ve kirişlerden oluşan bir destek yapısı ile geniş ve şeffaf bir şekilde tasarlanmış. Geniş açıklık ve dokuz metrelik tavan yüksekliği ile son derece aydınlık bir alan yaratılarak yapının gelecekte esnek yerleşim ve kullanım uyarlamalarına uygun olması hedeflenmiş. Beş metreyi aşan geniş saçak, güneşten koruma sağlarken, zarif sütunlar ve ağ benzeri ahşap makaslarla yapı yeşil ortamının içine çekilmiş.

Binaya stabilite sağlayan akıllıca tasarlanmış çapraz formlar sayesinde ek bir rüzgar destekleme altyapısına gerek kalmamış.

Çapraz bir ızgaradan ve çapraz şekilli kavisli desteklerden oluşan yapı tamamen ahşaptan yapılmış. Geniş açıklıklar ve 9 metrelik tavan yüksekliği ile esnek bir düzen sağlanmış. Yapının tamamı
prefabrik olduğundan kısa sürede inşası tamamlanmış.

Ekolojik ve Sürdürülebilir

SuperHub ekolojik ve sürdürülebilir bir anlayışla inşa edilmiş. Yapının esnek ve açık düzeni, işlevlerinin topluluğun değişen ihtiyaçları ile birlikte yeniden keşfedilmesine izin verecek şekilde tasarlanmış. İstenmesi halinde yapının bundan 20 yıl sonra bir topluluk merkezi, bir müze ve hatta konutlar topluluğu olarak kullanılabilmesi mümkün kılınmış.

SuperHub’ın çatısı arılar ve böcekler ile güneş panelleri ve bitkilerin yerleştirilmesi için ayrılmış.

Yerleşik iklimlendirme tesisatının yanı sıra ısı ve soğuk zemin deposu ile enerji açısından verimli bir iç mekan iklimi sağlanmış. Yapı ayrıca Groningen depremlerinin titreşimlerini emebilecek ve dayanabilecek şekilde tasarlanmış.

Çeşitli ve Çok İşlevli

SuperHub’ın esnek tasarımıyla yapının topluluk buluşmaları dahil çok çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapması hedeflenmiş.

Açık ve ferah yapı, pazar işlevinin yanı sıra bölge halkı için bir buluşma yeri olarak planlanmış.

Etiketler

Bir cevap yazın