Bir Su Kenarı Manzarası

Bir Su Kenarı Manzarası

GOA (Group of Architects) tarafından tasarlanan Restaurant of Metasequoia Grove, Çin’in Tai Gölü kıyısındaki Suzhou kırsalında restoran ve çeşitli etkinlikler için halka açık bir ziyafet salonu olarak hizmet veriyor.

Projeye adını veren metasequoia ağaçları korusu aynı zamanda restoranın tasarımında da modüler bir ilham kaynağı olmuş. Koru manzarasının soyutlanmasıyla kesik piramit formunda modüller tasarlanmış. Üç farklı modül ölçeğinin birbirine karıştırılıp kümelenmesiyle, doğada yapay bir orman profilini izleyen sürekli bir gölgelik yapısı oluşturulmuş.

Kanopinin genel yüksekliği 12 m’nin altında. Her kesik piramit modülünün tepesinde, doğal ışığın mimariye girmesine izin veren bir çatı penceresi bulunuyor. Çatı sistemi üç katmana ayrılmış: dış katman olarak özelleştirilmiş delikli alüminyum paneller, metasequoia ağaçlarının katman taçları olarak dokular, daha fazla parlaklık sağlayan orta katman olarak cam. İç yüzeyler ızgara ahşap panellerle kaplanmış. Kanopinin saçakları, sulak alan manzarasını yatay bir şekilde çerçeveleyecek şekilde 2,7 m’ye kadar alçaltılmış.

Kanopinin hafifliğini vurgulamak için, restoranın taşıyıcı kolonları iç mekanın köşelerine yerleştirilmiş. Her bir taşıyıcı kolon, ayrı ayrı 10 cm çapında 3 adet ince çelik taşıyıcı elemanın kümeler halinde gruplanmasıyla oluşturulmuş. Saçakların altındaki dış teras boyunca 15 cm çapında çelik sütunlar yerleştirilmiş ve her sütun kümesi, ahşap tavan yapısına ve pencere çerçevelerine karşılık gelecek şekilde hizalanmış.

Ayrıca tasarım, iç ve dış mekan arasındaki şeffaflığı en üst düzeye çıkarmak için bir dizi strateji benimsiyor. Restoran alanının saçak altı terası, mimari ve doğal sulak alanı bütünleştiren bağlantılı bir uzantı sağlıyor. 2 metreden fazla genişliğe ve ince çerçevelere sahip tek bölmeli tavandan tabana pencereler ise alanın görsel açıklığını arttırıyor.

 

Etiketler

Bir cevap yazın