Bir Renovasyon Örneği

12. yüzyıldan kalma Astley Şatosu, eski ve yeni mimarinin izlerini taşıyor. Uzun süre harap halde kalan, yangınlar ve 2 dünya savaşı atlatan kale 2012 yılında onarılırken, binanın eski bölümleri de sağlamlaştırılarak korundu.

İngiltere’deki Warwickshire kontluğunda bulunan kale, 15. yüzyılda kraliyet ailesine 3 nesil boyunca ev sahipliği yapmış. Kale, 2. Dünya Savaşı sırasında ise otel olarak kullanılmaya başlanmış. Bir süre sonra da kaderine terk edilmiş.

Uzun süre harap halde kaldıktan sonra, “The Landmark Trust” adlı, binaları koruma konusunda çalışan bir vakıf, restore edilmesini teklif etmiş. The Landmark Trust, renovasyon projesi için mimari bir yarışma başlatmış. Londra merkezli Witherford Watson Mann adlı mimari şirketi seçilmiş.

Şirketin hazırladığı proje, eskiyi koruyarak yeni bir yapı yaratmayı hedefliyordu ve başta insanların aklında soru işaretleri yarattı. Yenilenmiş bu yapıda, tarihin izleri korunabilecek miydi? Eklentiler, eski kalıntıların yıkılmamasını sağlayabilecek miydi? Sonuç olarak renovasyon başarılı oldu ve bina 2012 yılında bugünkü halini aldı. Kale şu anda otel olarak kullanılmakta.


Etiketler

Bir yanıt yazın