Bir Panoptikon Hapishanenin Dönüşümü

Türk Serbest Mimarlar Derneği (TSMD), Creative Initiative ve Architectuur Lokaal iş birliği ile ilki Aralık ayında Ankara’da düzenlenen De Olifantenkooi/Fil Kafesi Çalıştayı’nın ikincisi 25 – 28 Mart 2015 tarihlerinde Hollanda’nın Breda şehrinde yapıldı.

Ankara’da Saraçoğlu Mahallesi üzerine gelecek senaryoları üreten Hollandalı ve Türk profesyonel mimarlar, bu sefer Breda’da konuşlanan 19. yüzyılda inşa edilmiş bir panoptikon hapishanenin yeniden işlevlendirilmesine yönelik önerilerde bulundular.

Türk mentörler Prof.Dr. Güven Arif Sargın (ODTÜ Mimarlık Fak.), Enis Öncüoğlu (Öncüoğlu Mimarlık) ve Hande Obuz (Servotel) ile Hollandalı mentörler Prof.Dr. Hugo Premius (Delft University), Harm Wassink (UNStudio) ve Herman Kok (Multi Development) çalıştay boyunca oluşturulan 5 ekiple beyin fırtınası yaptılar.

Dünya Miras Listesi’ndeki Kinderdijk Bölgesi Gezildi
Çalıştay’ın ilk gününde Hollanda’nın güneyinde, Rotterdam’ın 15 km doğusunda yer alan Kinderdijk bölgesi gezildi. 

Türk Mimarlarla Breda Kent Merkezinde Keşif
Çalıştay’ın 2. gününde Breda şehir merkezi Türk katılımcılar ve rehberler eşliğinde gezildi. İnşaatı devam eden merkez istasyon alanı, Chassé Theater ve yeni gelişim konut bölgesi olan Chasséterrein’i kapsayan bir tur düzenlendi.

Panoptikon’da 2 Gün Boyunca Ekipler Çalıştı
Ankara’da oluşturulan 5 ekip yine aynı şekilde Breda’da da öneriler üretmek üzere bir araya geldi. Hapishanenin içinde o havayı soluyarak çalışan ekipler, Türk ve Hollandalı mentörlerle fikir alışverişinde bulunarak, hapishanenin yeniden işlevlendirilmesine yönelik öneriler üzerinde 2 gün boyunca çalıştılar.

Hapishaneye Yönelik Öneriler Amsterdam’da Sunuldu
5 ekibin çalışmaları sonucunda ortaya çıkan öneriler, 28 Mart 2015 tarihinde Amsterdam Architectuur Lokaal’de sunuldu. Hapishanenin yeni işlevini tanımlayan 5 farklı ve yaratıcı öneri Türk ve Hollandalı profesyoneller tarafından aktarıldı.

Öneriler Hollanda Hükümetine Sunulacak
Architectuur Lokaal tarafından ulusal seviyedeki tüm gruplar projelerini sunmaları için davet edilecek. Hollandalı katılımcılar, Türk katılımcılar ile ürettikleri projelerini, Ulusal Kültürel Miras Organizasyonu (National Cultural Heritage Organisation – RCE), Ulusal Gayrimenkul Organizasyonu (National Real Estate Organisation – Rijksvastgoedbedrijf) ve Adalet Bakanlığı’na (Dienst Justitiële Inrichtingen) sunacaklar.

Proje gruplarının sunumlarını buradan inceleyebilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın