Bir Modern Dönem Yapısına Daha Elveda

20.yy'ın en önemli mühendislik harikalarından Shabolovka Radio Kulesi yıkılma tehlikesi altında.

Modern dönemin önemli simge yapılarından biri olarak gösterilern Shabolovka radyo ve televizyon kulesi, 1922’de Lenin’in talimatıyla Vladimir Shukhov tarafından tasarlanmıştı. 50 kat yüksekliğideki bu çelik strüktür Lenin’in dünyaya kominist devrimin gücünü göstermek için yaptırdıkları arasındaydı…

Yapıdan biraz daha bahsetmek gerekirse, halkalar ile yükselen tasarım, Gustave’ın Eiffel’inden daha yüksek fakat ondan daha hafif olacak kadar “elegan ve zarif olarak” tanımlanıyordu. Fakat Kremlin’in çok yakınında bulunan bu strüktür tabiri caizse çürümeye bırakıldı.

Putin 2009’da her ne kadar yapıyı restore edeceğine dair açıklamalar yapsa da bir sonuç alınamadı, çürümeye bırakıldı…

Shukhov’un kulesini korumak için açılan kampanyaya ilk destek verenler arasında İngiliz mimar Norman Foster yer aldı. Kule için “büyüleyici” ve tarihi öneme sahip diyen mimarın Gherkin’i tasarlarken yapıdan esinlendiği bile söylendi.

Son Durum Ne?

Putin’le yapılan yuvarlak masa tartışmaları mimarlık camiası için olumlu sonuç vermemiş olacak ki Shukhov’un kulesi için 24 Mart günü son karar verilecek. Rusya’nın “baş” mimarı Sergey Kuznetsov yapının başka bir yere taşınabileceği önerisini de gündeme getirmiş olmasına rağmen yıkılma olasılığı da gündemde.

Dünyaca ünlü mimarlar ise kulenin yıkılmaması için kampayaya destek veriyor. Tadao Ando, Henry N. Cobb, Elizabeth Diller, Rem Koolhaas and Thom Mayne yıkıma karşı çıkanlar arasında.

Mimarlar ayrıca yapının başka bir yere taşınmasını da, mevcutta sahip olduğu yer-bağlam ilişkisinden koparılacağı gerekcesiyle olumlu karşılamıyorlar…

Etiketler

Bir yanıt yazın