Bir Meditasyon Alanı

Liu Yichun ve Chen Yifeng tarafından kurulan mimarlık ofisi Atelier Deshaus, Golden Ridge isimli manastır, meditasyon alanı tasarladı.

Fotoğraflar: Shengliang Su

Kompleksin programı, dikkatli bir yer seçiminden kaynaklanıyor. Tapınak, Pekin ve Chengde’nin kuzeybatısının kesiştiği noktada, Çin Seddi’nin güneybatı eteğine bakan bir kaideye oturuyor. Yakın mesafedeki, Çin Seddi adeta zamanda durmuş gibi ve her şey bu huzur anı için tasarlanıyor.

Manastır’da da insanlar önce ormanın içinden küçük bir avluya giriyor, sonra araziyle son derece bütünleşmiş bir alandan geçiyor. Son olarak “dağ”dan çıkıp şeffaf ve hafif çelik yapılı bir Zen salonuna giriyor. Sonunda, vadiye doğru olan görüş aniden açılıyor ve uzaktaki Çin Seddi’ni içeriye çekiyor.

 

Dağların eteğindeki çelik yapılı Zen Salonu, Çince “舍” karakterinin piktografik bir rekonstrüksiyonu. “舍” üç bölümden oluşur: “亼”, “屮” ve “囗”. “亼” bir çatıyı, “屮” kirişleri ve sütunları ve “囗” bir kaideyi simgeliyor.

Manastırda, kavisli çatı, iki ince çelik sütun çemberi tarafından destekleniyor. Kare zeminli araziye uyum sağlıyor. Bu da dış çember üzerinde çeşitli yüksekliklerde çelik kolonlar oluşmasına neden oluyor. Ziyaretçiler, “salonun” içinde dururken, boşluğun iki tarafının, alan yalnızca vadiye doğru açık olduğundan, salonun asıl çevresi haline geldiğini hissediyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın