Bir Le Corbusier Projesinin Yeniden Dirilişi: Asile Flottant

Office National de la Navigation (Ulusal Denizcilik Ofisi) tarafından kömür taşımak amacıyla 1919'da inşa edilen “Liège” mavnasının, 1929 yılında Kurtuluş Ordusu'na devredilmesinin ardından Le Corbusier'ye bir yenileme projesi yürütmesi teklif edildi ve “Asile Flottant” projesinin hikayesi başlamış oldu.

“Louise-Catherine” adıyla da bilinen mavna, yaklaşık yüz yirmi yatağı ve bir kantini ile evsizler için geçici bir barınak olarak kullanıldı. Le Corbusier, yeni bir iç mekan yaratarak mavnaya bir kat ekledi ve modern mimarlık üzerine denemelerini, pilotiler ve yeşil alan olarak kullanılabilecek bir teras ile bu projesinde de sürdürdü. Le Corbusier’nin öğrencilerinden biri olan Japon mimar Kunio Maekawa, o zamanlar 35 Rue de Sèvres’deki atölyede çalışıyordu ve o da bu yenileme çalışmalarına dahil oldu.

© Fondation Le Corbusier

© FLC/ADAGP

Şu anda Seine Nehri’nde, Quai d ’Austerlitz’de demirli bulunan sığınma evi, güvenlik nedeniyle 1994 yılında kapılarını kapatmıştı. 2006 yılında Kurtuluş Ordusu’nun mülkiyetinden çıkardığı mavna, 9 Aralık 2008’de Fransız Kültür Bakanlığı’nın kararı ile tarihi anıt olarak tescil edildi.

© Fondation Le Corbusier

Tescil kararı ile aynı yıl içerisinde bir Fransız-Japon ortaklığı sağlanarak, Le Corbusier’in mavnasını kurtarma kararı alındı. Nippon Mimari Tasarım Derneği (ADAN) Başkan Yardımcısı ve Proje Direktörü Shuhei Endo’nun hazırladığı yenileme projesi, Festival d ’Automne à Paris kapsamında seçilen çalışma oldu. Japon ALLOY firması, bu yıl bahar ayında projeye dahil edilmesi için iki çelik yaya köprüsü bağışladı.

© Architectural Design Association of Nippon (ADAN)

© Stirling Elmendorf

Yıpratıcı olaylar ve onarım projeleri ile geçen yüz yılın ardından 2018 yılının Şubat ayında Seine’deki su baskını sırasında batan Asile Flottant için ADAN, bir dizi çalışmalar yürüterek finansal destek topladı. 2019’da mavnanın sahibi SAS Louise-Catherine Company, Asile Flottant’ın yenilenmesi için ADAN’ı görevlendirdi. İki taraf da Asile Flottant’ı yalnızca kültürel etkinliklere açık bir tesis olarak kullanmayı kabul etti.

Etiketler

Bir yanıt yazın