Bir Köprü 3 Şehri Uçurdu!

Konut fiyatları ikiye katlandı!

İstanbul ile İzmir arasını 3.5 saate düşürecek İstanbul-İzmir Otoyol Projesi, yola olan cephesine göre arsa ve konutların metrekare fiyatını ikiye katladı. İnşaat sürerken fiyatlar daha da artacak.

Vatan’ın haberine göre; İstanbul-İzmir arasındaki mesafeyi 3.5 saate indirecek İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyolu Projesi, bölgede fiyatları uçurdu. İstanbul, Bursa ve İzmir’de bulunan otoyola yakın arsa ve konut fiyatları neredeyse ikiye katlandı.

TSKB Gayrimenkul Değerleme Koordinatörü Bilge Beller Özçam, İstanbul-İzmir otoyol projesinin bölgeye turizm, sanayi ve konut sektörlerinden yatırımcı çektiğini belirterek, “Bölgedeki arsa ile konutlar yola olan cephe ve mesafesine göre metrekare başına 400-600 lira arasında alıcı buluyor. Otoyol inşaatının sonlarına doğru fiyatların 1.000 lira mertebelerine kadar çıkacağı tahmin ediliyor” dedi.

12 OTOYOL ÇALINDI

Özçam, projenin 2023’e kadar ülke genelinde yapılması planlanan 12 otoyol projesinden biri olduğunu, İstanbul-İzmir arasındaki mesafeyi 3.5 saate indireceğini belirterek, projenin Avrupa’da en büyük, dünyada ise ikinci en büyük altyapı projesi olduğunu söyledi. Özçam, toplam maliyeti 16 milyar lira civarında tahmin edilen projede öncelikli hedefin 2015’e kadar İstanbul-Bursa güzergahının bitirilmesi olduğunu belirterek, projenin 7 yılda tamamlanmasının öngörüldüğünü kaydetti.

TARLALAR PRİM YAPTI

Özçam, tarla vasıflı taşınmazların fiyatının İzmir bölgesinde yaklaşık yüzde 60 arttığını vurguladı. Projenin Bursa ayağında ise Bursa merkez için mevcut durumda bir çevre yolunun bulunması ve otoyol projesinde mevcut yolun kullanılacak olmasının ekonomik anlamda gayrimenkul sektörü üzerinde ciddi bir hareketlenme yarattığını anlatan Özçam, projenin Yalova genelinde kamulaştırmaları ön plana çıkardığını kaydetti.

Özçam, İzmir-İstanbul Otoyolu güzergahı içinde kamulaştırılacak alanda kalan taşınmazların konumlarına, imar durumlarına, yola olan cephe ve mesafesine göre kamulaştırma bedellerinin, Çavuşçiftliği mevkiinde metrakare başına 350-2.250 lira, Harmanlık mevkiinde 400-1.120 lira, Söğütlüpınar mevkiinde 450-550 lira, Hersek mevkiinde 400-600 lira bedel aralığında gerçekleştiğini ifade etti.

427 KİLOMETRE YOL YAPILACAK

Proje, 377 km otoyol ve 44 km bağlantı yolu olmak üzere toplam 421 km uzunluğundaydı. Ancak güzergahtaki zemin sorunları nedeniyle yapılması gerekliliği doğan ek tasarım çalışmaları doğrultusunda proje 384 km otoyol ve 43 km bağlantı yolu olmak üzere toplam 427 km uzunluğa çıktı.

22 YIL İŞLETECEKLER

Yap-İşlet-Devret (YİD) yöntemiyle 2009’da ihalesi yapılan İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyolu Projesi ihalesinde, en kısa yapım ve işletme süresini, 22 yıl 4 ay ile Nurol İnşaat-Özaltın İnşaat-Makyol İnşaat-Astaldi İnşaat-Yüksel İnşaat-Göçay İnşaat Ortak Girişimi vermişti. Proje ile 1.550 metre bir Asma Köprü, 1.400 metrelik Güney Yaklaşım Viyadüğü, 36 viyadük, 203 köprü, toplam 6.242 m uzunluğunda 3 Tünel, 21 gişe alanı, 26 kavşak, 6 otoyol bakım ve işletme merkezi, 16 çift taraflı servis alanı inşaa edilecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın