Bir kentsel dönüşüm hikâyesi: ‘O arıza sen misin?’

Ayvansaray Tokludede Mahallesi'nde yaşananlar, kentsel dönüşüm denilen sürecin insanların hayatını nasıl altüst ettiğinin en somut kanıtı oldu.

Tokludede sakinlerinden İsmet Hezer (75), 42 yıldır oturduğu evden türlü oyunlarla çıkartılmak istenince intihar etmiş ve şans eseri hayatta kalmış…

Fatih Belediyesi Tokludede’ye yapacağı ve ne olduğunu sır gibi sakladığı proje uğruna insanların hayatını hiçe sayıyor. Öyle ki İsmet Hezer, baskı ve yalanlar karşısında intihar etmiş, buna karşılık Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ise, geçmiş olsun yerine ‘O arıza sen misin? Eşin seni Bakırköy’e yatırsın’ demişti. İşte TEKEL’den emekli ve mahallede dönüşüme karşı en fazla direnen isimlerden bir olan İsmet Hezer’in kentsel dönüşüm hikayesi.

“Türlü oyunlara maruz kaldım”
İsmet Hezer yaşadıklarını anlatırken, sürekli belediyeye gitmek zorunda kalmasından ve türlü oyunlara maruz kalmasından şikayetçi. Yine böyle bir gün, belediye tarafından kendisine dayatılan taahhütnameyi imzalamayan, ancak imzaladığı şeklinde kandırılan Hezer, bunalarak parkın içinde içtiği tarım ilacı ile intihar ediyor. O sırada şans eseri sesleri duyan bir komşusunun çocuklarına haber vermesiyle hastaneye kaldırılıyor ve hayata döndürülüyor. Hayata 4 gün yoğun bakımdan sonra yeniden dönen İsmet Hezer, evini belediyeye vermeme konusunda kararlı.

“Bana zorla imzalatmak istediler”
Kendisine belediye yetkililerinin kendi ağzıyla yazdıkları bir taahhütnameyi imzalatmaya çalıştığını belirten Hezer, avukatlara sormak için anlaşmayı onaylamadığını, ancak bir protokol yazısını imzaladığını dile getirdi. Bu belgeleri elinde tutan Hezer, belediyenin kendisini kandırmaya çalıştığını ve bu konuda dava açacağını dile getirdi.

“Şans eseri hayatta kaldım”
Evini almak istedikleri için çok bunaldığını ve imza attığının söylendiğini belirten Hezer, bu bunalımın ardından tarım ilacı içerek kendisini zehirlediğini ancak şans eseri hayatta kaldığını söyledi. Bu intiharın sebebinin Fatih Belediyesi olduğunu belirten Hezer, evini proje kapsamında gerekirse kendisinin yapacağını ifade etti. Belediyenin İsmet Hezer’e imzalatmak istediği taahhütnamede ise Hezer’in yaptığı çalışmayı belediye uygun görmezse evi elinden rahatlıkla alabileceğine dair bir madde bulunuyor.

“O arıza sen misin?”
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in 24 adlı bir televizyon kanalıyla mahalleye geldiğini belirten İsmet Hezer, kendisine intihar ettiğine dair belgeyi göstererek şikayette bulunduğunu, bunun üzerine aldığı karşılığın “O arıza sen misin” olduğunu söyledi. Karşılık olarak “arıza”nın kendisi olduğunu söylediğini dile getiren Hezer, bu işi kendisine Tayyip Erdoğan’ın, Kadir Topbaş’ın ve Mustafa Demir’in yaptırdığını söyledi.

“Başbakanla aramda husumet başlayacak”
Aziz Nesin’i “ateist olmasına rağmen” aydın birisi olduğu için sevdiğini, aynı şekilde Mustafa Kemal’i de aydın bir kişi olduğu için sevdiğini belirten Hezer, Tayyip Erdoğan’ı sevmesine rağmen, “kentsel dönüşümde kimseyi mağdur etmeyeceğiz” sözünde durmadığını söylüyor. Hezer, Erdoğan evini elinden alırsa aralarında husumetinin başlayacağını ifade etti.

“Değeri milyon dolar”
Belediye yetkililerinden Mustafa Çiftçi’nin kendisine buranın değerinin milyon dolarlar olduğunu söylediğini belirten Hezer, burada kendisine ev dahi alamayacağı bir para teklif edildiğini dile getirdi. 42 yıldır bu mahallede yaşadığını belirten Hezer, Bizans surlarının orada yaşadığını ve ölse dahi evini vermek istemediğini söyledi.

Etiketler

Bir yanıt yazın