Bir Kentsel Dönüşüm Filmi: Agoraphobia

Eylül’de gösterime girecek olan Agoraphobia, Ankara, İstanbul ve Bursa'daki kentsel dönüşüm süreçlerini anlatan bir yol filmi.

“Agoraphobia” Türkiye’nin içinden geçmekte olduğu kentsel dönüşüm sürecini anlatan yeni bir yol filmi.

Uluslararası bir grup mimar ve şehir plancısından oluşan araştırma ekibinin Türkiye’nin üç büyük kenti Ankara, İstanbul ve Bursa’ya doğru yaptıkları yolculuğun hikâyesi anlatılıyor.

Film, araştırmacıların üç kentte gerçekleşmekte olan kentsel dönüşüm uygulamaları üzerine yürüttükleri çalışmayı konu alıyor.

Yol boyunca varılan uğrak noktalarında gecekondular üzerinde yükselen beton blokları, sorgusuz sualsiz, tehditle evlerinden çıkarılan insanları, gayrimenkul ortaklıklarını, kaybolan doğal hayat üzerinde yükselen yüksek binaları görüyorsunuz.

İsmiyle psikolojik bir duruma da gönderme yapan film bu seçimle kentsel dönüşümün insanlar üzerinde yarattığı etkiye de özel dikkat çekiyor. Kentsel dönüşüm mimarından tasarımcısına, gecekondulusundan çevrecisine, insanın ve doğanın üstüne tüm ağırlığıyla kapanan ve çıkış yolunun da pek kolay bulunamadığı bir süreç olarak yaşanırken film bu çıkışsızlığı Agoraphobia terimiyle somutlaştırıyor. (NG/EKN)

Fragmanın linki: http://vimeo.com/69409703

Etiketler

Bir yanıt yazın