Bir kent müzesi

Sabah Kahvesi'nin konuğu olan Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin'in, sorularımıza verdiği yanıtlar, ilginizi çekecektir.

Ege’nin sevimli, farklı özelliklere sahip, bu nadide ilçesinin; çalışkan, saygın, ‘en iyi siyaset üretme yolunun’, bulunduğu kente hizmet etmek olduğunun farkındalığında; mütevazı ve sahici bir belediye başkanı var. Bekir Keskin, Ödemiş’te ciddi bir değişim ve dönüşüm süreci başlatmış. Bu değişimin fiziki karşılıkları, önümüzdeki günlerde daha net ortaya çıkacak.

Ege’nin bu şirin ilçesinde yapılan çok sayıda olumlu iş arasında, beni en çok etkileyenlerden biri Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi oldu. İtiraf edeyim, Ödemiş’e giderken, bir ilçede bu kadar nitelikli bir işle karşılaşacağımı, hiç sanmıyordum. Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi’ni, sadece iyi niyetle hayata geçirilmiş ama daha amatör olabilecek bir projeymiş gibi algılıyordum. Ama zaten, müzenin müdürlüğünü, değerli bilim insanı, İzmirli tarihçi Prof. Dr. Engin Berber’in üstlendiğini yolculuk sırasında öğrenince, bu algım hemen değişti. Sonra Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi’ni Belediye Başkanı Bekir Keskin ve Engin Berber ile gezince, çok farklı bir işle, örnek alınacak bir başarı serüveniyle karşılaştım. Ege’nin bütün ilçelerinin belediye başkanları, gidip Ödemiş’teki müzeyi gezmeliler. Oradan öğrenecekleri çok şey olduğuna inanıyorum.

BAŞARILI RESTORASYON

Türkiye’de kent müzeciliği alanında İnegöl’den sonra ikinci bir örnek olan Ödemiş, bu işin hakkını vererek başarmış. Müzenin kurulu olduğu, restore edilmiş yer, Ödemiş’in ilk otellerinden Yıldız.

Yıldız Oteli, olasılıkla 18. yüzyılın ilk yarısında yapılmış, iki katlı ahşap-bağdadi bir yapı olan Keçecizade Hanı’nın kuzey cephesi ve avlusunun bir bölümü üzerine sonradan inşa edilmiş. Yapım tarihi 1926 yılı. Yaptıran ise, 1910 yılında ticaret yapmak amacıyla Ödemiş’e yerleşen, sonradan İzmir’e göçmüş Aksekili Hacı Hüseyin Serter. Hüseyin Efendi, Ödemiş’e geldiğinde dostlarının evinde gecelemekten kurtulmak isteyince, gayri müslimlerin İzmir’de işlettiklerine benzer bir otel kurmak için harekete geçmiş. Ortaya şimdilerde müzeye dönüşen, kentin son yüzyılında iz bırakan Yıldız Oteli çıkmış. Ödemiş Belediyesi, 2006 yılında kamulaştırdığı Yıldız Hanı ve Oteli’nin restorasyonunu 2009’da tamamlandıktan sonra, Ödemiş ve Küçük Menderes Havzası’nın geçmişini, kültürünü tanıtmak amacıyla, kent arşivi ve müze olarak işlevlendirmiş.

BİRÇOK ÜNLÜ KONAKLAMIŞ

Yıldız Oteli’nin geçmiş yıllarda çok sayıda ünlü konuğu olmuş. Bunlardan biri de, şair Necip Fazıl Kısakürek. ‘Üstad’ lakaplı şair, İş Bankası müfettişliği yaparken, bir süre bu otelde ve hep aynı odada kalmış. Necip Fazıl’ın Paris’te 1927 yılında yazdığı ünlü ‘Otel Odalarında’ adlı şiirinin esin kaynağının, ‘Yıldız Oteli’ olduğu vurgulanıyor. Yıldız Oteli, Adnan Menderes, Safiye Ayla ve Zeki Müren gibi isimlere de ev sahipliği yapmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın