Bir Heykel İstiyoruz? Ama Nasıl?

Salt'ta 26 Ocak'a kadar devam edecek olan kamusal mekan / kamusal mekanda sanat tartışmalarında ilk günün konusu belediye heykelciliği oldu.

Vasıf Kortun’un kamusal alana dair temel kavramlara ilişkin sunumu ile başlayan oturum Amerikalı heykeltraş Richard Serra’nın Tilted Arc’ın 1989 yılında mahkeme kararıyla Federal Plaza’dan (New York) kaldırılmasına ilişkin video gösterimi ile devam etti.

Yapıt yere özgüydü fakat alınan kararla başka bir yere taşınmıştı. Video bir sonraki oturum için kafamızda şu soruları oluşuyordu;

Hükümetler sanatı yerinden kaldırabilir miydi?

Tüm hakları devlete ait olsa bile onun üzerinde oynama yapabilir miydi? Çünkü bu yere özgü bir anıttı ve yerinden koparıldığı anda tüm bağlamından kopacaktı…

Kamusal alandaki bir eserin oluşturulmasında kamunun rolü nedir? Eser kimine anlaşılmaz gelemez miydi?

Kamusal olan tasarlanır mı?

Kamusal alan tartışmalarının Türkiye’de çok yeni olduğuna yapılan vurguyla başlayan ikinci oturumda, Rampa ve My City projesinin küratörlüğünü yapan, Esra Sarıgedik sözü aldı. Yaptığı projeler kapsamında ürettikleri sanat ürünlerini Türkiye’deki kamusal alanlara yerleştirirken bürokrasiyle nasıl uğraştıklarını aktaran Sarıgedik, Konya’ya yerleştirilen proje hakkında, kamusal alanla ve yerle nasıl ilişki kurduğuna değinerek tartışmayı açtı.

Ömer Kanıpak, tartışmanın ikinci bölümünde İstanbul’un çeşitli yerlerinde yerleşmiş heykeller üzerinden, nasıl yapıldıklarından ve yerleştirilmelerinden sonra geçirdikleri, daha doğrusu başlarına gelenleri inceleyerek, sokak sanatıyla da kıyas içerisinde kamusal alana yapılacak sanat ürününün nasıl olması gerektiği, kriterleri üzerine sorular sordu.

Son bölümde Enise Burcu Karaçizmeli, bir peyzaj mimarı olarak İstanbul’da çok yakından bilidğimiz üç kamusal alan hakkındaki tasarlanma ve/ya tasarlanmama durumları hakkındaki sunumununu yaptı. Göztepe Parkı’nın aşırı tasarlanmışlığının herhangi bir tesadüfe veya kullanıcı entegrasyonuna yer bırakmayan halinden, Taksim Meydanı’nın tasarlanmamış haline, oradansa tasarımın nasıl yapılacağına dair kendi yorumu olan bir İmkanMekan atölyesindeki pratiğinden örnek vererek, sunumunu tamamladı ve konu tartışmaya açıldı.

Etiketler

Bir yanıt yazın