Bir Harabenin Çok İşlevli Alana Dönüşme Hikayesi

ARCity Office, Shenzhen'in Qiaotou bölgesinde bulunan harabe halindeki iki katlı endüstriyel binayı çok işlevli bir alana dönüştürdü.

Bao’an Bölgesi, Qiaotou Köyü’ndeki bu iki katlı endüstriyel bina, köy tarafından işletilen bir paketleme fabrikası olarak 1980’lerin başında inşa edilmiş ve yaklaşık beş yıl önce kapanmış. Binanın kentsel dönüşüm nedeniyle yıkılıp ticari bir ofis kompleksine dönüştürülmesi öngörülmüş. ARCity Office, projeye basit yıkım ve yenilemenin ötesine geçen yeni bir kentsel yenilenme yaklaşımını uygulamak isteyerek “yalın inşaat” konseptini ortaya atmış. 2019 yılının Eylül ayında başlayan proje bir ay içinde tamamlanarak Ekim ayında kullanıma açılmış.

Ana inşaat süreci, beton zemin plakaların, duvarların ve döşemelerin bir kesici ile kesilmesi şeklinde planlanmış. Kalan yapısal çerçeve Qiaotou Harabe Bahçesi’nin ana gövdesi haline gelmiş ve kesimden arda kalan parçalar dinlenme bölümü ünitesi olarak kullanılmış.

Projede zeminler, çatılar, duvarlar ve zeminler mevcut bina hacmi ve alanından kısmen kaldırılarak bir orijinal yapıya yeni bir değer katan “ters tasarım” yöntemi benimsenmiş. Qiaotou Harabe Bahçesi, inşaat estetiğini temsil eden soyut bir mekan olarak tasarlanmamış, aynı zamanda girilebilir, gezilebilir ve deneyimlenebilir bir proje olarak hayata geçirilmiş.

Yapıya yeniden doğuş hissi vermek için mimarlar, harabeyi bir gökyüzü bahçesine dönüştürmek için iskelete bazı bitkiler eklemeye karar vermiş. Kalan levhalara, çatılara ve zemine bambu ve çimen dikilmiş.

Qiaotou Harabe Bahçesi, yalnızca yaklaşık 700.000 Çin Yuanı (yaklaşık 102.150 Amerikan Doları) olan çok düşük bir maliyetle benzersiz bir kamusal alan olarak tamamlanmış. Günün 24 saati ücretsiz olarak gezilebilen kamusal alan ayrıca sergi açılışlarına, akademik forumlara, konserlere ve çocuklar için eğitici ve deneyimsel etkinliklere ev sahipliği yapıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın