Bir Güneş Kalkanı Olarak Walkie Talkie!

Bir zamanlar formundan dolayı "Walkie Talkie" ismi verilen Londra'daki 37 katlı kule, bu günlerde "Walkie Scorchie" veya "Fryscraper" gibi isimlerle anılıyor.

Üst katlara doğru genişliği artan kavisli bir yüzeyi bulunan yapı adeta bir içbükey ayna etkisi gösterdi ve etrafındaki objeleri eritmeye başladı. Erittiği cisimler arasında, kumaşlar, fayanslar hatta bir araba bile var.

Bina yetkililerinden Colette O’Shea ise bu duruma çözüm olarak 4×15 m.lik bir kalkan yerleştirmeyi önerdi. O’Shea konu hakkında, durumun bekledikleri bir şey olmadığını ve köklü bir değişiklik yapılmasına gerek duyulmadığını söyledi. Bazı yansımaların olmasını beklediklerini fakat bilgisayar analizleri ve çeşitli testlerle tasarladıkları cephenin böyle bir duruma sebebiyet vereceğini asla tahmin etmediklerini sözlerine ekledi. Söylediğine göre cam ışığı yansıtarak bina içerisindeki ısı dengesini ayarlayacak böylece kule bir yeşil bina olacaktı. Şimdi ise yapı için güneş kırıcılar, yüzeyi kaplayacak filmler gibi güneş ışınlarına karşı önlem olabilecek çözüm önerileri geliştiriliyor. 

Günün birkaç saatinde güneş ışınları en yoğun seviyeye ulaşıyor ve yansımalar adeta bir sıcak nokta oluşturuyor. 


Yapının sağladığı ısı sayesinde yumurta pişirilebiliyor.

Görünüşe göre hava sıcaklığının 20 derece olduğu bir günde bile yapının yansıttığı güneş ışınları bir arabanın kaportasını eritmeye yetiyor. İş adamı Martin Lindsay, park ettiği Jaguar XJ’inin bir tarafındaki panellerin yamulduğunu, aynanın ve rozetin de eridiğini iddia ediyor. Lindsay, £1,000 değerindeki hasarının karşılandığını ve aracının şu an garajda olduğunu da sözlerine ekliyor.

Kulenin komşularından berber dükkanı işleten Ali Akay, günün belli bir saatinde yoğunlaşan ışınlar sebebiyle ısınan civatanın, döşemesinde bir delik açtığını söylüyor. Akay, “Çalışırken dışarıdaki halıdan bir duman geldiğini gördük ve hemen ateşi söndürdük. Bu esnada içeride müşteriler vardı ve on anlarda mutlu olmadıkları bir gerçek.” dedi ve sözlerine “Eğer kapınızın önünde bir ateş varsa, müşteriler tabii ki size gelmeyecektir.” şeklinde devam ediyor.

Bina yetkililerinden Canary Wharf, duruma güneşin mevcut yüksekliğinin sebep olduğunu ve bu beklenmedik gelişmenin yaklaşık iki hafta içerisinde sona ereceğini söyledi.

Kule önümüzdeki yılın başlarında açılacak ve bu durumun açılış tarihiyle ilgili bir gecikmeye sebep olmayacağı açıklandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın