Bir Gecede 9 Kent Gezme İmkanı

Geçtiğimiz hafta Çin'de tuhaf binaları yasaklayan, aşırı büyük ve yabancı kültürlere özenen binaların bazılarını eleştiren yeni bir talimat yayınladı. Bu yeni talimatla binalar, ekonomik, fonksiyonel, estetik zevklere uygun ve çevre dostu olmak zorunda.

Çin’de binaları kopyalamak ile kalmayan, Avrupa’daki kentlerin neredeyse birebir kopyaları olan, yerler var. Şangay’da 2011 yılında “One City, Nine Towns” ismiyle başlatılan projeye bir göz atalım isterseniz.

Çin’den Ayrılmadan Dünyayı Gezebilirsiniz

Şangay 2011 yılında “One City, Nine Towns” adlı bir girişim başlattı. Bu fikirle Şangay etrafındaki uydu kentlerin Avrupa’daki farklı mimari formları yansıtan 9 adet kasabaya çevrilmesi ve bu küçük kasabaların Şangay sakinlerini çekerek kentteki nüfusun azaltılması planlanıyordu. Sonuç olarak, yapımı oldukça pahalıya mal olan, bir avuç dolusu Avrupa takliti köy elde edildi. Günümüzde çoğu hayalet şehirler halinde. 

Tianducheng’de Paris

Kasaba’nın ana cazibe merkezini 354 metrelik Eyfel Kulesi’nin kopyası oluşturuyor. Yerleşim birimi 10.000 kişi kapasiteli ama günümüzde burada 2.000 kişi yaşıyor. Düşük yaşam standartlarına rağmen ev fiyatlarındaki pahalılık nedeniyle Tianducheng yakın zamanda nüfusunun bir kısmını daha kaybedeceğe benziyor.

Guandong’da Hallstatt

Aynı zamanda Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Avusturya’nın dağ köyü Hallstatt’ın Çin’deki replikası, Guangdog bölgesinde bulunuyor. Çin Hallstatt’ı taklit edebilmek, gerçeğine uygun bir şehir merkezi ve yapay göl için 940 milyon Dolar harcadı.

Pudong’da Hollanda

Pudong’un Hollandası’nda, kanallar, rüzgar değirmenleri ve Hollanda Deniz Müzesi bulunuyor. Çeşitli Flemenk evlerinden ve anıtlarından oluşan bu köy Şangay şehir merkezine çok yakın.

Şangay’daki İskandinavya

Şangay’ın dış kısımlarında yer alan Luodian’da, İsveç ve İskandinavya’nın diğer bölgelerinin replikası bulunuyor. İsveç’te bulunan Sigtuna kentine benzemesi hedeflenerek tasarlanan kasabada aynı zamanda Malaren Gölü ve İzlanda’nın parlamento binası da yer alıyor. 

Şangay’daki Thames

Şangay kent merkezine yakın bir konumda olan Thames kasabasında her yer tuğladan. Kasabada Tudor tarzında evler, kırmızı telefon kulübeleri, Winston Churchill heykeli ve tabii ki Thames nehri bulunuyor. Kasaba 10.000 kişinin yerleşebileceği şekilde inşa edildi ve diğer sahte kentlerin aksine bu yerleşim sayısına yaklaştı.

Şangay’da bir Alman kasabası: Anting

Şangay’ın dış kısımlarında yer alan bu Alman tarzı kasaba, kanallardan ve renkli apartmanlardan oluşuyor, söylenene göre 5 apartmandan sadece biri dolu. Kasaba ise 50.000 kişilik kapasiteye sahip.

Tianjin’deki Florentia Köyü

Tijantin liman kentindeki Florentia aslında tam olarak bir köy değil. Daha ziyade Venedik’i anımsatan kapsamlı bir alışveriş merkezi. Alışveriş merkezinde kanallar, gondollar, çeşmeler, önde gelen İtalyan tasarımcıların mağazaları bulunuyor.

Suzhou’da London Tower Bridge

Jiangsu bölgesinde yer alan Suzhou’da Londra’daki “Tower Bridge”nin aslına yakın bir replikası bulunuyor. Köprünün inşa nedeni belirsiz ama spekülasyonlara göre bu durum Çin’in Batı mimarisine duyduğu hayranlıkla alakalı.

Tokyo’da Chateau de Maisons

Bu Fransız replikası otel (Zhang Laffitte) Fransa’daki orijinal Château de Maisons-Laffitte binasının planları kullanılarak inşa edildi. Bir spa ve müze eklenerek tamamlandı.

Tianjin’de Pont Alexandre III

Bu köprü Paris’teki kemerli köprünün replikası olarak inşa edildi. Fransa’daki aslından farklı olarak çimento kullanılmadan yapıldı.

Şangay Minhang Halk Mahkemesi

Sangay Minhang Halk Mahkemesi 2011 yılında inşa edildi ve mimarisi çok belirgin bir şekilde “White House” ve “Capital Building”in karışımından oluşuyor.

Tianjin’de Manhattan

Sahte Manhattan, Tianjin adı verilen antik balıkçı kasabasının merkezinde yer alıyor. İnşaatı yapmak için tamamen tahrip edilen kasabadaki yapım çalışmaları tamamlanamadı. Bu küçük “Manhattan”vari kasabanın şu an ara verilen inşaatının 2019’da bitirilmesi planlanıyor. Bu durumun bir sonucu olarak kasaba şu an ıssız durumda.

Shenzen’de Window of the World

Shenzen’deki “Window of the World” tema parkında, L’Arc de Triomphe, Louvre Müzesi, St. Peter’s Bazilikası,Vatikan, Tac Mahal dahil olmak üzere dünyadaki turistik cazibe noktalarından 130 tanesi bulunuyor.

Huaxi

Huaxi, Çin’deki en varlıklı köylerden bir tanesi, ve aynı zamanda dünya üzerindeki turistik cazibe merkezlerinin replikalarıyla dolu olan “World Park”a ev sahipliği yapıyor. Özgürlük heykeli, Sydney Opera Binası, Çin Seddi ve daha pek çok anıtı içeriyor. Huaxi kentinin sakinleri çok fazla çalışıyorlar ve bu nedenle seyahat etmeye vakitleri yok bu nedenle “World Park”ı ziyaret ederek dünyadaki önemli anıtları görme imkanı buluyorlar.

Etiketler

Bir yanıt yazın