Bir Eskiye Dönüş Projesi: Testi 223

Bir Eskiye Dönüş Projesi: Testi 223

ARW Botticini+Facchinelli tarafından tasarlanan yapı, Milano'nun kuzeyindeki bir mahallede, Viale Fulvio Testi 223'te yer alıyor.

Fotoğraflar: Federico Covre

Bir zamanlar Pirelli çalışanları için okul-atölye olarak kullanılan ve iki bölümden oluşan kompleks, terk edilmiş durumdaydı. Proje, 1950’lerde inşa edilmiş binaya, geçirdiği değişim ve dönüşümlerin ardından; yeniden eski değerini kazandırmayı, iyileştirmeyi ve geliştirmeyi amaçlıyor.

Kompleksin işlevi, 1990’larda etkinlik ve eğitimlere yönelik bir alan olarak evrilmiş. Bu değişim sonucunda ise orijinal iç mekanın karakteri yitirilmiş. Yeni yapılan proje ise orijinal yapının onarılmasına ve gelişmesine olanak tanıyor. Yeni bir plan kurgusu ile yeniden yapılandırılan bina, tuğla yapı ile hizalanıyor ve bağlantılı binanın bir kısmı yıkılarak Viale Fulvio Testi’nin avluya bakan cephesi öne çıkarılıyor.

Kompleks iki bölümden oluşuyor: önce sınıf, daha sonra ise ofisler için kullanılmış bina ve yaklaşık 8 metre aralıklı, uzunlukları 15 ila 30 metre arasında değişen, ortalama yüksekliği 7 metre olan bir dizi depodan oluşan tipik bir fabrika. Yapının en ayırt edici özelliği ise metal çerçeveli, sundurmalı, tuğla strüktürü.

Mevcut panellerin bozulması yapının dış görünümünün de yenilenmesini ve yeni bir ısı yalıtkanının kurulumunu zorunlu tutmuş. Metal panellerin kiremit kırmızısına boyanmasıyla elde edilen yeni cephe görünümü, mevcut binanın karakteristik özelliklerini korumak amacıyla tercih edilmiş, ölçümsel değişimlerle yüksek kalitedeki ağaçların da korunması sağlanmış.

Yapının gövdesi metal panellerle karakterize edilirken orijinal beton panellerin ölçülerine bağlı kalınmış, tuğla binanın dikey yapısıyla kontrast oluşturacak şekilde mat kiremit kırmızısına boyanmış. Tuğla bina ise enerji tasarrufu için yapılan pencere ve çatı yenilemesi dışında tamamen korunmuş. Yeniden yapılandırma çalışması sonucunda, inşaatın bileşenleri arasında yeni bir uyum ve oran yakalanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın