“Bir Besteci ve Bir Piyanistin Salonu”na Konuk Olmak İster Misiniz?

SALT'ın, Türkiye'nin modernleşme sürecini farklı yönleriyle ele alan Modern Denemeler serisinin dördüncü sergisi Salon, SALT Galata'da devam ediyor.

Salon’da sergilenen ürünler, Türkiye’nin müzik ortamına eğitimcilikleri ve üretimleriyle katkı sunmuş besteci Ulvi Cemal Erkin ve piyanist Ferhunde Erkin çiftinin evinden ödünç alınmış olan, Bediz ve Azmi Koz’un 1958 yılında açtığı Butik-A tasarımı orijinal mobilyalardan oluşuyor.

Kişiye özel tasarım yapan, Bediz Koz, Azmi Koz, Nezih Eldem, Turgut Cansever ve Selçuk Milar’ın çalışmalarını görebileceğiniz Butik A’nın üretimleri dönemin normları dışında kalan ve o yılların vaatleri açısından değer taşıyan sayılı tasarım oluşumları olarak değerlendiriliyor. Ayrıca Ankara’nın modernleşme sürecindeki yerini ve paralelinde modernizmin tasarım üretiminde verdiği ilk filizler olması açısından önem taşıyor. Dolayısıyla Ulvi Cemal Erkin ve piyanist Ferhunde Erkin evinden alınmış, büfe, yemek masası, sandalyeler, kanepeler, koltuklar, sehpalar, yazı masası ve servis masasından oluşan takım, Salon sergisi için bir araya getirilmiş bir seçki olmaktan ziyade, gerçek bir salonun eşyası olması ve Türk mimari tarihinin önemli bir kesitinin ziyaretçiye mekansal izdüşümünü veriyor olması ile göze çarpıyor.

Koz ailesinin Erkin ailesi ile kurduğu bu üretimsel bağın, Ankara’daki sosyal gelişim sürecini de yansıtıyor olması Salon Sergisi’nin öne çıkan bir diğer zeminidir. Çünkü serginin aileler arası kurduğu bu ilişkisel bağ yine bir tasarım kurgusunda yerini bir başka ölçeğe çıkartmış ve ziyaretçiye Ulvi Cemal Erkin ve Ferhunde Erkin’in Emek’te bulunan evinin, 1952-1980 yıllarında Ankara’nın yapısal büyüme sürecine konut, kamu, ticaret ve kültür yapılarıyla dâhil olmuş üretken mimarlar olan Rahmi Bediz ve Demirtaş Kamçıl tarafından inşa edildiği ipucunu veriyor.

Farklı zamanların mekansal izdüşümlerini deneyimleyebileceğiniz “Salon” size hem 1960’ların Ankara’sından tasarım tarihine dair “özgün” ve “yalınlık” içeren bir kesit sunarken, hem de özel bir ailenin mahremini, zamansızca yaşayabilme imkanı sunuyor. Kaçırmayın.

Etiketler

Bir yanıt yazın