Bir Açık Çağrı da İspanya Pavyonu’ndan

İspanya, bu seneki Venedik Mimarlık Bienali'nde, öğrenme ortamlarında geliştirilen araştırmaları yansıtıyor. Sergi, yapılan açık çağrılarla şekilleniyor.

Becoming başlığı altında, Atxu Amann’ın küratörlüğünü yaptığı sergi, 2012 ve 2017 yılları arasında geliştirilen mimarlık öğrencilerinin eylemlerine, söylemlerine ve prodüksiyonlarına kapılarını açtı. Açılış etkinliği bir grup mimarlık öğrencisi tarafından yönetildi.

Görüntü tasarımı ve sanal pavyon, Bestiario veri görselleştirme stüdyosu ile işbirliği içinde çalıştı. Projelerden beşi artırılmış gerçeklikte destekleniyor.

Becoming geleceğe bakar ve okullarda, diğer öğrenim alanlarına uzanan ve zaman zaman diğer disiplinlerle diyalog kuran ortak bir eğitim alanı arar.

Becoming, mimarlığı niteleyen ve açık çağrıda sunulan 55 sıfattan yola çıkarak, heterojen önermeler, mimarlık üzerine düşünceler ve öğrenme ortamlarının eleştiri ve mimari yaratma alanı olarak kabul edilmesi için bir alan sağlar.

Açık çağrıda sunulan 55 sıfat şu şekildedir:

duyuşsal, olumlu, birleştirilmiş, atmosferik, artırılmış, biodigital, umursayan, işbirliği, kozmopolit, kritik, çapraz sınır, gün, yıkıcı, ortaya çıkan, deneysel, ekstra-karasal, feminist, generatif, insan, karma, dahil, bağımsız, bilgilendirme, büyülü, çoklu, anlatı, ağ, diğer, katılımcı, mükemmel, performatif, periferik, oynak, politik, sonradan üretilen, programlanmış, prototip, reaktif, yeniden, örnekleme, seksi, sosyal, stratejik, sürdürülebilir, senkronize, tekno-kurgu, geçici, termodinamik, topolojik, transdisipliner, dönüştürülebilir, transmalzeme, belirsiz, bitmemiş, sanal.

Pavyonun içerisindeki eklektik seçimler arasında geçmişin eleştirel olarak gözden geçirildiği, günümüzün gündelik mekanlarının yeniden tanımlandığı, sürdürülebilirliği, refahı ve sosyal adaleti temel alan bir geleceğin hayal edildiği, gerçek dünyayı ve sanal olanı birbirine bağlayan vizyon önerileri görülüyor. Örneğin, pavyon ilk defa mimarlık üzerine doktora tezlerini gösteriyor.

Becoming bienal çerçevesinde de bazı imkanlar sunuyor. Bunlardan ilki öğrenci kolektiflerini pavyonun dış mekanını dönüştürmek için davet etmek oldu. Seçilen öneri bienal süresince izlenebildiği gibi, bienalin sonlanmasının ardından pavyonda kalmaya devam edecek.

Bu ilk özel açık çağrıda, ikinci bir grup öğrencinin pavyonun (geleneksel olarak depolama için kullanılan) arka alanını işgal etme teklifi de kabul edildi.

Başka bir açık çağrı, Belçika ve Hollanda pavyonlarıyla ortaklaşa yapıldı. Bu üç pavyon arasındaki boşluk için teklif çağrısında bulunuldu. 100’den fazla fikir arasından seçilen, Avrupa kurulumu oldu. Ülkeler ve pavyonlar arasındaki bölünmelerin ortadan kaldırılma önerisi, Belçikalı öğrenciler tarafından sunuldu.

İspanyol Pavyonu’nu, Venedik Mimarlık Bienali 2018’e ve bienal küratörleri Yvonne Farrell ve Shelley McNamara’ya yönelik bir “Niyet Beyannamesi” de içeriyor. Freespace kavramı altında, küratörler bizi, düşüncenin ve dünyayı görmenin yeni yollarını gözden geçirmeye, mimarlığın kırılgan gezegenimizin tüm vatandaşlarına refah ve onur sağladığı çözümler üretmeye teşvik ediyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın