Bir AA [EmTech] ve Hassell İş Birliği: Re-Emerge Pavyonu

Architectural Association (AA) Emergent Technologies & Design (EmTech) Lisansüstü Programı ve Hassell Studio Londra, Bedford Meydanı’nda yeni bir pavyon inşa etmek için bir araya geldiler. Strüktürler ve pavyonlar tasarlayıp inşa etme konusunda, Architectural Association (AA) Emergent Technologies & Design (EmTech) Lisansüstü Programı uzun bir geçmişe sahip. Bu yılki pavyonun adı ise Re-Emerge ve bu proje sayesinde pandemiden bu yana ilk defa öğrenciler bir arada çalışarak büyük ölçekte bir strüktür inşa etme şansına eriştiler.

Fotoğraflar: Studio NAARO ©

Bu iş birliği bünyesinde Hassell Studio, öğrencileri projenin karbon ayak izini minimumda tutmaya ve projede yalnızca geri kazanılmış ahşap kullanmaya davet etti.

Hassell Studio Tasarım Departmanı Başkanı Xavier De Kestelier konu hakkında şöyle dedi: “Öğrenciler projeye gerçekten dört elle sarıldılar ve sürecin henüz erken safhalarında pavyonu geri kazanılmış ahşap paletlerden inşa etmeye karar verdiler.”

Re-Emerge pavyonu, ilk yaşam döngüsünü tamamlamış malzemelerin alınıp yenilikçi strüktürel biçimler oluşturacak şekilde tekrar kullanılabileceği yeni tasarım ve inşa teknolojilerinin araştırıldığı bir projeydi. Projede; üretken tasarım, hesaplamalı malzeme bilimi, büyük ölçekli imalat ve montaj teknolojileri gibi meseleler ele alınırken, pavyonun ekolojik etkisi tasarım surecinin erken safhalarından itibaren ön planda tutuldu.

Yeni fikirlerin birebir ölçekte denenebildiği ve yeni imkânların hayal edilebildiği, AA’deki akademik programlarla profesyonel dünyadan ortakların iş birliğiyle Bedford Meydanı’nda bir yapı inşa etme geleneği, Re-Emerge sayesinde yeniden hayata geçirildi.

EmTech Programı Bölüm Başkanı Dr. Elif Erdine proje hakkında şunları söyledi: “Hassell ile kurduğumuz bu iş birliği, akademi ile profesyonel pratiğin nasıl bir araya gelebileceğinin, mekân ve malzemeyle ilişkili karmaşık sorunlara nasıl yenilikçi çözümler üretilebileceğinin başarılı bir örneği. Diğer sponsorlarımız BuroHappold Engineering ve One Click LCA’in de desteğiyle, EmTech ve Hassell olarak ahşabı yeniden kullanabileceğimiz yeni tasarım ve inşa teknolojilerini araştırdık.”

Ve ekledi: “Tasarımcılar, mimarlar ve mühendisler olarak tasarlarken ve inşa ederken çevreyi dikkate almak gibi bir sorumluluğumuz var. İnşaat atıklarının faydalı bir kaynak olarak kullanımına dair bu ortak anlayışımız, araştırmamızı hafif bir dış mekân yapısı tasarımında ahşabı yeniden kullanmaya yöneltti. Bu yönelim doğrultusunda projenin ekolojik etkisi, tasarım sürecinin erken aşamalarından itibaren ön planda tutuldu.”

İnşaat Atıkları Kullanışlıdır

Ahşap, tabiatı gereği doğal olarak üretilebilen ve doğada çözünebilen en iyi malzeme: yenilenebilir, dayanıklı ve uzun ömürlü. Ahşap bir yapı yıllar sonra yıkıldığında ise, elimizde kalan şey ise kullanışsız bir atık değil. Ortaya çıkan geri kazanılmış ahşap, tekrar kullanılabilir ve söküldükten sonra başka projelerde kullanılmak üzere yeniden uygulanabilir. Bu sayede döngüsel ekonominin bir parçası olabilir.

Re-Emerge, A sınıfı geri kazanılmış ahşap paletlerden inşa edildi. Mimarlık, mühendislik ve inşaat sektöründe en sık yeniden kullanılan ahşap malzeme olan geri kazanılmış paletler, genellikle ya çöplüklerde son buluyor ya da yakacak olarak kullanılıyor. Re-Emerge’de ise bu ürünün strüktürel ve biçimsel kapasitesinden faydalanıldı ve malzemenin sınırları araştırıldı. Projede kullanılan geri kazanılmış paletler Londra ve çevresindeki çeşitli ahşap geri dönüşüm tesislerinden toplandı.

Xavier De Kestelier şöyle açıklıyor: “Son yirmi yıldır mimarlar, binaların performansına ve yapılardaki operasyonel karbonu (binanın kullanımdan doğan karbon salınımı) minimize etmeye odaklanmış durumdalar. Halbuki iklim değişikliğiyle mücadelenin aciliyeti, bizi gömülü karbonu (üretim, nakliye ve inşa sırasındaki karbon salınımı) dikkate almaya zorluyor. Re-Emerge, öğrencilerin böyle bir yaklaşımı tasarımlarına entegre etmeleri için çok iyi bir fırsat oldu.”

Strüktür

Re-Emerge’in strüktürel sistemi, ahşap palet parçalarının kesilmesi ve çentiklenmesiyle elde edilen elmas şeklinde kütlesel modüllerden oluşturuldu. Modüller strüktürel nervürler şeklinde düzenlendi ve nervürlerin montajında bindirmeli birleşimler kullanıldı. Bu sayede birleşimlerde ikincil malzeme ihtiyacı azaltılmış oldu. Sistem, dikey ve yatay yükleri taşıyabilir biçimde tasarlandı.

Karmaşıklık Basitlikten Doğar

“Bu projede, karmaşıklığın nasıl basitlikten doğabileceğini araştırmayı amaçladık. Bu ilkeyi; çentiklenerek ve buharla bükülerek oluşturulan benzer modüllerin, değişken bir biçimde bir araya gelişinde uyguladık. Projedeki bir başka amacımız ise birleşimlerde ikincil malzeme ihtiyacını azaltmaktı. Bu karar doğrultusunda strüktürün tamamında bindirmeli birleşimler kullandık,” diye açıklıyor Elif Erdine.

Projenin Çevreye Karşı Bilinçli Tutumu, İmalat ve Montaj Aşamasında da Sürdürüldü

İnşaatta kullanılan geri kazanılmış ahşap kalasların Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi (Life Cycle Assessment) ön tasarım aşaması için kapsamlı bilgiler sunuyor. Dış mekânlarda kullanılan çoğu kontrplak türünün masif ahşapla karşılaştırmalı analizi, hazırlık aşamasında kontrplağın CO2 salınımının masif ahşaptan önemli ölçüde daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Stüdyo Lideri Dr. Milad Showkatbakhsh şöyle açıklıyor: “Hesaplamalı tasarım sürecimizde bir tasarım etmeni olarak Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi (LCA)’nin kullanmamız, yalnızca malzemenin kendisiyle değil aynı zamanda kökeni ve sahaya nakliyesiyle ilişkili CO2 salınımlarını da dikkate almamızı sağladı.”

Stüdyo hocası Eleana Polychronaki şöyle açıklıyor: Pavyonun ziyaretçileri için tasarladığımız bir uygulama da var. Bu Artırılmış Gerçeklik uygulaması sayesinde kullanıcılar pavyonun Yaşam Döngüsü Değerlendirmesine, tasarım ve üretim süreçleri hakkındaki bilgilere erişim sağlarken, ölçekli AR projeksiyonu gibi çeşitli görselleştirme seçenekleri de ulaşabiliyorlar. Uygulama ayrıca pavyonun inşasında kullanılan geri kazanılmış ahşabın hikayesini, nereden geldiğini ve ilk yaşam döngüsünün nasıl olduğunu gösteriyor.

Üçüncü Yaşam

Pavyon, Architectural Association karşısında Bedford Meydanı köşesinde 29 Ekim – 25 Kasım tarihleri arasında ziyarete acıktı.

Re-Emerge, ikinci yaşam döngüsünün sonunda demonte edildi. Pavyonun bir parçası Hassell Londra ofisine yerleştirilirken bir parçası da geldiği ahşap geri dönüşüm tesisine geri gönderildi. Re-Emerge’in amacı, yerel ahşap endüstrisi ile endüstrinin yan ürünleri arasında güçlü bir diyalog kurmak ve inşaat atıklarıyla yenilikçi bir ahşap mimarisi yaratırken çevreye karşı duyarlı bir yaklaşım sergilenebileceğini göstermekti.

Teşekkürler

EmTech

Bölüm Başkanı: Dr. Elif Erdine
Bölüm Kurucusu: Dr. Michael Weinstock
Stüdyo Lideri: Dr. Milad Showkatbakhsh
Öğretim Görevlileri: Abhinav Chaudhary, Eleana Polychronaki, Lorenzo Santelli, Felipe Oeyen

EmTech 2020-22: Amal Alshamsi, Jefry Babu, Nupur Gandhi, Amanpreet Kaur, Eleftherios Kourkopoulos, Yi Ju Lin, Clinton Glen Mendonca, Georges Junior Merheb, Pouyan Mohammadi, Ashwin Abraham Mukkaranath, Anna Sapountzaki, Naoki Tachikawa

EmTech 2021-23: Barış Doğa Çam, Zhaoheng Chen, Ghazal Enayati, Maxence Fromentin, Ziyue Gao, Yanan Guo, Luis Bosoms Hernandez, Helen Yael Johnson, Anastasiya Katliarskaya, Anna Maria Oldakowski, Brendan O’Rourke, Rodrigo Maron Rius, Manya Singhal, Yixiao Xu, Chu Zhang

AA gönüllüleri: Aditi Dora, Anushree J Bhattad, Brian Zhao, Giulliana F Giorgi, Jasmine Chung, Mahum Riaz, Tom Raymont, Peiyao Yu, Eugene Leung, Gabriella Donna, Natalia Miskelly, Shengyuan Zhang, Yee Fei Tan

Hassell

Tasarım Departmanı Başkanı: Xavier De Kestelier
Hesaplamalı Tasarım Bölüm Başkanı: Jonathan Irawan

Sponsorlar: Hassell, BuroHappold Engineering, One Click LCA

Fotoğraflar: Studio NAARO ©

#EmTechXHassell

Uygulamayı indirmek için buraya tıklayın.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın