Bina Değil Park Lazım

Cevizli Tekel alanı'na yapılacak olan üniversite inşaatı çevreci bir grup tarafından protesto edildi.

Özel Şehir Üniversitesi’nin yıkım izni için Kartal Belediyesi’ne başvurduğunu belirten Cevizli Tekel Dayanışması, alanın park ve deprem sonrası toplanma alanı olarak kullanılmasını istiyor.

4.100 ağaçlık yeşil alan

2003 yılında yapılan Koruma Amaçlı İmar Planı’nda büyük bir kısmı şehir parkı olarak planlanan Cevizli Tekel alanı 49 yıllığına İstanbul Şehir Üniversitesi’ne tahsis edildi. Birinci derece arkeolojik sit alanına 50 metre mesafede olan Tekel alanı bir kısmında da 3. derece sit alanı özelliklerini barındırıyor. İçerisinde 4.100 adet ağaç bulunan alan bölge halkı tarafından hem park olarak hem de deprem sonrası toplanma alanı olarak kullanılmak isteniyor.

Deprem alanı ranta açıldı

10 Kasım Pazar günü İstanbul Şehir Üniversitesi kampüs inşaatı önünde toplanan çevreciler inşaatı protesto ederek basın açıklaması yaptı. Onur Çeçen’in okuduğu basın açıklamasında planlama ilkelerinin yapılan inşaatla birlikte hiçe sayıldığı belirtilerek şöyle devam edildi: “Cevizli Tekel alanı, Başıbüyük Bölge Parkı ve Aydos ormanları, plan tadilatları ile yapılaşmaya açılmakta, yaşam alanlarımız yağmalanmakta, kentimiz yaşanmaz hale gelmektedir. 1999 depreminden günümüze dek yapılan pek çok araştırma ile dikkat çekilmeye çalışılan Adalar’ın kuzeyinden geçtiği bilinen ve aktif olan fay hattında meydana gelecek olan depremde en fazla zarar görecek olan bu bölgede deprem sonrası toplanma alanı ilan edilen Cevizli Tekel alanının yapılaşmaya açılması kabul edilemez.”

ODTÜ sürecindeki gibi geri dönülemez kayıplar yaşanacak

Özel Şehir Üniversitesi’nin yıkım için Kartal Belediyesi’ne başvurduğunu belirten açıklama şöyle devam etti: “Mimari özellikleri nedeniyle tarihi mirasımız Tekel binalarının İstanbul Şehir Üniversitesi’nin işlevsel kullanımı için yıkılıp tekrar yapılması için yıkım izinleri ODTÜ yolu sürecinde de görüldüğü gibi Cevizli Tekel alanının geri dönüşsüz kaybına yol açacaktır.”

Duvarları kaldır yeşili halka aç

Basın açıklamasının sonunda Çeçen, bölge halkının taleplerini şu şekilde sıraladı:

  • Kent suçu niteliğindeki rant projeleri yerine var olan yeşil alanların ve kıyıların düzenlenerek halkın eşit ve serbest kullanımına açılması.
  • Cevizli Tekel Alanı’nın çevresindeki duvarların kaldırılarak halka açık “Park Alanı” olarak düzenlenmesi.
  • Cevizli Tekel Alanı içerisinde bulunan mevcut binaların Endüstri Mirası olarak tescil edilmesini ve “Tekel Müzesi, Sanat Atölyeleri, Sinema, Tiyatro, Müzik Gösteri Alanları” olarak düzenlenerek halkın kullanımına açılmasını.
  • Cevizli Tekel Alanı’nın depremi bekleyen İstanbul’da afet anında bölge halkının toplanma alanı olarak düzenlenmesi.
Etiketler

Bir yanıt yazın