Bilim Müzesine Yeni Tasarım

Bilim merkezi Experimentarium'un yenilenen binası bakır kaplı spiral merdiveniyle kullanıma açıldı.

Fotoğraflar: Adam_Mørk

Danimarka’daki kâr amacı gütmeyen bir kurum olan Experimentarium’un temel hedefi insanların bilime ve teknolojiye olan merakını arttırmak.

Bilim merkezinin yeni tasarımını ise CEBRA yaptı. 100 metre uzunluğundaki spiral merdiven yeni tasarımda ön plana çıktı. 160 ton çelikten inşa edilen ve 10 ton bakırla kaplanan gösterişli merdiven, müzeye gelen ziyaretçileri karşılayarak binanın katları arasında dolaştırıyor.

CEBRA’nın kurucu ortaklarından Kolja Nielsen, merdivenin spiral formunun, nanoteknoloji konusunda çalışan Profesör Jakob Bohr ile yaptıkları bir atölye sırasında aldıkları ilhamla ortaya çıktığını ve DNA sarmalının strüktürüne göndermede bulunduğunu söylüyor.

Nielsen iç mekânda uygulanan yeni tasarımın müzeyi içe dönük karakterinden sıyırıp dışa dönük, çekici ve ziyaretçiler için cazip bir mekan haline getirdiğini ifade ediyor.

Müzenin cephesindeki farklı fonksiyonlar, istiflenmiş dikdörtgen prizmalar halinde görünür hale getirilmiş ve perfore alüminyum cephe ile kaplanmış. Bu seçim binanın zemin katında muhafaza edilen tuğla cepheyle binanın üst kısmındaki alüminyum cephenin beraber var olmasını sağlıyor.

CEBRA’nın binayı yeniden tefriş etmesi sonucu, yapıya bir çatı terası da eklenmiş. Bunun haricinde çalışanların kullandığı mekanlar daha çağdaş hale getirilmiş; büyük bir kafe, piknik alanı, kongre merkezi, eğitim bölümleri ve bir dizi atölye de elden geçirilen mekanlardan olmuş.

Etiketler

Bir cevap yazın