Bilgi Duvarı

"Bilgi Duvarı", Kazablanka'nın 100 km güneyinde bulunan El Jadida şehrindeki bir ortaokulun mimari projesi. Okul, OCP çalışanlarının çocukları için inşa edildi.

Arsanın düzensiz şekli ve güneşe yönelimi, projenin üç ana alanda mekânsal dağılımını öneriyor. Merkezi alan, arazinin orta kısmını kaplayan öğretim için ayrılmış bir yapıdan oluşuyor. Yapının bu stratejik konumu, çevresiyle sınır çizgisi oluşturuyor. Güney bölgesi gelecekteki okul uzantısı için boş bırakılırken Kuzey bölgesi tüm spor tesislerini kapsıyor. Projenin kompaktlığı, maksimum yürüme mesafelerini kısaltmayı mümkün kılıyor.

Öğrencilerin okuldan çıktıklarında kendilerini doğrudan karayolunda bulmalarını engelleyen bir sosyal alan ve aynı zamanda bir güvenlik alanı olarak hizmet veren kamusal alan yaratmak için yapının cephe kaplaması zemine yayılıyor.

Cephenin kapalı ve koruyucu niteliği anıtsal bir anlam taşıyor: cephenin yerel taşlarla kaplı olması, eski El Jadida kentinin Portekiz mimarisine bir övgü niteliğinde. Bu aynı zamanda ana girişe bilgi ve birikimin gücünü simgeleyen bir mevcudiyet kazandırıyor.

Hoşgörü sembolü olarak “evrensel alfabe” ile süslenmiş metalik “Moucharabieh” kabuk, iç kısmı güneşten ve meraklı gözlerden koruyor.

Merkez hol, “Medersas” (Fas Geleneksel Okulları) verandaları gibi merkezi avlu etrafında bir mimari yürüyüş yolu oluşturan geçitler ve yaya köprüleriyle ana binanın tüm önemli yerlerine hızlı erişim sağlıyor.

Medine’nin sokaklarından esinlenilen iki kapalı yürüyüş yolu, çok amaçlı spor salonunu mevcut futbol sahasına bağlayan büyük bir madeni halının sürekliliğini sağlayarak, akıcı trafik sağlıyor.

İç duvarlar, öğrencileri ve öğretim görevlilerini açık fikirlilik ve kendi kendini aşmalarına davet eden alıntılar ve grafikler aracılığıyla bir öğrenme desteği olarak hizmet görüyor.

Projenin mimarları Tarik Zoubdi ve Mounir Benchekroun.

Etiketler

Bir yanıt yazın