BIG’den Yeni OPPO Ar-Ge Merkezi: O-Tower

BIG - Bjarke Ingels Group tarafından tasarlanan OPPO Ar-Ge Merkezi; çevresel, ekonomik ve sosyal olarak sürdürülebilir bir yapıda, estetik ile yenilikçi teknoloji arasındaki dengeyi sağlıyor.

2004 yılında kurulan OPPO, kısa bir süre içinde büyüyerek Çin’in en büyük akıllı telefon şirketi haline geldi. OPPO’nun Hangzhou’s Future Sci-Tech City’deki yeni Ar-Ge Merkezinin kurulması, markanın mükemmellik arayışındaki sonsuz yenilikçi ruhunu temsil ediyor. Halk arasında “Heaven on Earth” olarak bilinen Hangzhou, yalnızca yenilik için bir merkez değil aynı zamanda dünyanın 57 UNESCO sit alanından üçüne ev sahipliği yapıyor. Bu sit alanları dışında da Çin’in en popüler doğal cazibe merkezlerini bulunduruyor. Şehir, İpek Yolu ve Büyük Kanal’ın başlangıç yerlerinden biri olduğundan 5000 yılı aşkın süredir zengin bir teknoloji, bilgi alışverişi ve ticaret tarihi ile şekillenmiş.

BIG, bir Ar-Ge merkezi ve master plan oluşturmak için 2019’un başında alanında önde gelen ve dünya çapında akıllı cihaz üreten bir markayla çalışmaya başladı. Tasarım, OPPO’nun teknolojik sanat yoluyla yaşamın yüceltilmesi misyonunu ifade ediyor. Bu misyonu da daha iyi bir dünyaya katkıda bulunan sürdürülebilir bir şirket olma konusunda kapsamlı bir vizyonla gerçekleştiriyor.

“En iyi haliyle teknoloji, yaşamın kesintisiz bir uzantısı olmalıdır. Yeni OPPO Ar-Ge Merkezi, Hangzhou’nun doğal sulak alanlarına otururken etraftaki yoğun kentsel doku ve doğal manzara arasında müzakere ederek bu fikri somutlaştırıyor. Bu tasarım, bir OPPO ürününün mimari tezahürü olacak: Şehirdeki insan yaşamının kalitesini yükseltirken aynı zamanda da zarif, ” BIG – Bjarke Ingels Group Ortağı Brian Yang

Hangzhou, Yuhang Bölgesi’nin kalbinde göze çarpan bir konumda bulunan OPPO Ar-Ge Merkezi, doğal bir göl, şehir merkezi ve 10.000 metrekarelik bir park arasında yer alıyor. Hangzhou’dan doğuya ve batıya uzanan büyük bir ulaşım yolu boyunca OPPO Ar-Ge Merkez Kulesi bir odak noktası haline geliyor. İkonik bir dönüm noktası ve Future Sci-Tech City ve Hangzhou’nun kendisine açılan bir kapı görevi görüyor.

“Bu proje sayesinde Hangzhou, OPPO için Çin’deki en önemli araştırma ve geliştirme merkezlerinden biri olacak. BIG tarafından tasarlanan simgesel O-Tower’ın ikonik ifadesi, Yuhang’ın güzel, hoş, doğal su kütlesi ve sulak alan manzarasıyla mükemmel bir şekilde tamamlanmış. Geleceğe baktığımızda, işbirliğimiz sayesinde, OPPO’nun Küresel Mobil Terminal Ar-Ge Merkezi’nin yalnızca OPPO’nun marka kimliği ve kültürü için mükemmel bir temsil olmayacağına, aynı zamanda Hangzhou- Yuhang’daki en ikonik odak noktası olacağına inanıyoruz. Bu tam olarak OPPO’nun yüz yıllık planının temel taşını temsil edecek.” OPPO Kıdemli Başkan Yardımcısı Jin Le Qin

Çağdaş teknoloji şirketlerinin ihtiyaçları, onları yaratıcı ve dinamik çalışma alanlarını desteklemek için sıklıkla ideal derinlikte ya da esnek kat planları arasında seçim yapma konumuna getirmektedir. Bu seçimde, gün ışığına erişim, çalışan refahı ve üretkenliğine fayda sağlayan manzaralar dahil olmak üzere optimum çalışma ortamını etkileyecek her türlü gereksinim etkilidir.

Yeni OPPO Ar-Ge Merkezi veya O-Tower, gün ışığına erişim için mükemmel derinliğe sahip geleneksel bir ofis döşemesini kompakt ve aynı zamanda geniş, bitişik zemin alanı sağlayan silindirik bir avlu binasına çevirerek bu rekabet eden gereksinimleri çözüyor. Binanın güney kenarını zemine doğru itmek, daha fazla güneşe maruz kalan cephenin dış yüzey alanını en aza indirirken iç cepheden gelen görüşleri en üst düzeye çıkarıyor ve bu da kulenin geometrisi ile sağlanıyor. Güneş enerjisi kazanımı sağlanırken aynı zamanda yapı kendini gölgelendiriyor. Yapı, enerji kullanımını azaltmak ve doğal ışığa erişimi en üst düzeye çıkarmak için optimize edilmiş bir bina formunun tasarlanması ile ortaya çıkıyor.

Eğimli O çatı yüzeyinin altındaki bir dizi üç kat yüksekliğindeki boş alan ve birbirine bağlı teraslar, katlar arasında görsel ve fiziksel bağlantı sağlıyor. Aynı zamanda tüm OPPO personeli için biyofilik sosyal alanlar ve kestirme yollar sunuyor. Bu alanlar cephelere insan etkileşimi getiriyor. Bu alanlarda personel şehrin silüetini doldururken aynı zamanda manzaranın keyfini çıkarıyor.

Güneş enerjisi kazanımını en aza indirmek için güneş açılarına ve bina geometrisine göre yönlendirilen cephe panjurları ile sarılmış olan cephe, yalnızca O-Tower için üretilen özel bir baskı ile bina için bir parmak izi haline geliyor. Farklılaşan cephe güneş enerjisi kazancını % 52ye kadar azaltıyor. Böylece soğutma giderlerinde önemli tasarruflar sağlanıyor ve OPPO personeli için daha iyi termal konfor sağlanırken aynı zamanda cephe parlamayı, yansıtıcılığı ve ışık kirliliğini azaltıyor.

O-Towerın merkezinde halka açık bir avlu, şehir için bir kentsel oturma mekanı haline geliyor. Orta kısmındaki sert peyzaj sahile doğru uzanırken çeperde yemyeşil bir manzaraya dönüşüyor. Bu kentsel vaha temiz hava sağlıyor, suyu tutuyor ve şehrin günlük yaşamıyla bağlantılı biyolojik çeşitlilikte bir kamusal alanı destekliyor.

“OPPO’nun gelecekteki çalışma ortamının üç açıdan sürdürülebilir olmasını hayal etmeye çalıştık; ekonomik, ekolojik ve sosyal olarak. Kendi üzerine katlanan kompakt form, gün ışığı erişimi ve temiz hava ile büyük, esnek kat planları sağlar. Uyarlanabilir panjurlu cephe, gelen güneş parlamasını ve termal ısı kazanımını azaltarak binanın pasif performansını artırır. Yamuk çatının eğimli döngüsü, OPPO çalışanları ve onların işbirlikçileri için zemini zirveye bağlayan sosyal bir kestirme yol oluşturur. Ve merkezi vaha ve onu çevreleyen su parkı, kamusal alanı kompleksin kalbine doğru genişletiyor. Kentsel odak noktasından insan deneyimine kadar her öge, OPPO markasının ayrılmaz bir parçası olan tasarım basitliğinin tezahürü haline gelen ve her ölçekte algılanabilen döngüyü oluşturarak özünde iç içe geçmiştir.” – Bjarke Ingels

 

O-Towerın zemin katı, ziyaretçileri ve personeli lobilerden, sergi alanlarından veya parktan sorunsuz bir şekilde yönlendiren birbirine bağlı kamusal alanlar bulunduruyor. İlk üç kat sergi alanları, konferans merkezleri, bir kantin ve dışarıdan gelenlerin kullanacağı atölyeler için kamusal programlamaya ayrılıyor.

Ar-Ge Merkezi bünyesinde, Ar-Ge departmanları ve özel projeler için kullanılabilecek geniş katlardan, idari işlevler için daha küçük ve daha geleneksel katlara kadar çeşitli kat planları bulunuyor. Üst katlarda, özel bir OPPO kantininin yanı sıra yönetici ve VIP salonları, O-ring cephesinin altındaki üç kat yüksekliğindeki ve birbirine bağlı avlu ile birlikte Hangzhou’nun sulak alanlarına bakıyor. O-ring cephesi, tüm OPPO personeli için de benzer görünümler sağlıyor. Binanın tüm katları çalışma alanlarını biyofili ve sosyal alanlarla bütünleştiriyor.

Yeni OPPO Ar-Ge Merkezi, yalnızca OPPO çalışanlarını küresel teknoloji üzerine çalışan bir inovasyon bölgesine getirmekle kalmıyor aynı zamanda Hangzhou sahilinde ikonik bir hedef haline gelerek sürdürülebilir ve canlı bir topluluk yaratıyor.

Etiketler

Bir cevap yazın