BIG ve Barcode Architects’ten, Amsterdam’daki IJ Kıyısında Bir Konut Bloğu

BIG ve Barcode Architects, Amsterdam’ın IJburg semtinde Sluishuis isimli bir konut bloğu tasarladı.

IJ kıyısındaki yapay bir ada üzerine inşa edilen konut bloğu, kanaldan bir geçit oluşturan çift konsollu bir iç limanı çevreliyor.

Tasarımcıları tarafından “IJburg için yeni bir dönüm noktası” olarak tanımlanan konut projesi 442 daireden oluşuyor.

Bina kendine özgü bir şekille tasarlanmış, karenin iki tarafında bloklar su üzerinde bir oyuk oluşturmak için konsollarla desteklenirken diğer iki blok, üst balkonlara açılan daireler ile teraslar oluşturmak üzere aşağı doğru iner şekilde planlanmış. Tüm dairelere orta avludan erişilebilirken özel şekli sayesinde her ev optimum manzaraya ve gün ışığına sahip olacak şekilde hayata geçirilmiş.

Dört blok, suya inen bir avlunun çevresinde sıralanmış. Zemin katta, avluya açılan bir yelken okulu, su sporları merkezi ve geniş teraslı bir restorana yer verilmiş.

Zemin katın üzerinde, çevredeki suyu yansıtmak için alüminyumla kaplanmış bloklarda, stüdyolardan çatı katlarına kadar farklı büyüklükte yaşam alanları oluşturulmuş.

En üstteki iki kat dubleks çatı katlarını içerirken, konsol içindeki daireler doğrudan suya bakacak şekilde tasarlanmış.

Blokların teras oluşturmak için indiği yerlerde, dış alüminyum kaplama ile kontrast oluşturmak için ahşap paneller kullanılmış.

İki uzun merdiven ile halka açık yeşil bir çatıya ve çatı geçidi bulunan bahçeye giden iki açılı cepheye ulaşılması planlanmış.

Proje yakın zamanda tamamlanan en sürdürülebilir binalardan biri olarak nitelendiriliyor.

Mükemmel yalıtım teknikleri, üçlü cam ve havalandırma sistemlerinden ve duşlardan ısı geri kazanımı bir araya getirilerek binanın ısıtma gereksinimleri en aza indirilmiş. Binanın enerji verimli bölgesel ısıtma ile sıcak su ve soğutma için ısı pompalarının bir kombinasyonu ile ısıtılması sağlanmış. Binanın ısıtma, ısı pompaları, havalandırma ve LED aydınlatma enerji tüketiminin tamamı yaklaşık 2.200 m²’lik güneş paneli kullanılarak çözümlenmiş.

Sluishuis’in geliştirilmesinde yeşillik ve su toplamaya da büyük önem verilmiş. Önde, yanlarda ve avluda yöresel bitki türlerinin bulunduğu bahçeler yerleştirilmiş.

Etiketler

Bir cevap yazın