BIG, Hijjas ve Ramboll’dan Penang Adası’nda Sürdürülebilir Vizyon Çalışması: “BiodiverCity”

Penang Eyalet Hükümeti Ocak 2020'de Penang Güney Adalarını sürdürülebilir, küresel bir destinasyona dönüştürmek için uluslararası bir tasarım yarışması başlattı. Yarışmayı BIG, Hijjas ve Ramboll'dan oluşan ekip kazandı.

BIG, Hijjas ve Ramboll, kültürel, ekolojik ve ekonomik büyümenin güvence altına alındığı ve gezegenin en fazla biyolojik çeşitliliğe sahip yerlerinden biri olan Penang Adası’nın güney kıyısında insanların ve doğanın bir arada yaşadığı yeni bir sürdürülebilir vizyon sunuyor: “BiodiverCity”.

BIG, Hijjas ve Ramboll’un masterplan önerisi – BiodiverCity – yaşanabilirliğe, sosyal ve ekonomik açıdan kapsayıcı bir kalkınmayı teşvik etmeye ve gelecek nesiller için çevresel olarak sürdürülebilirliğe net bir şekilde odaklanarak Penang2030 vizyonunu destekliyor.

Penang’ın geniş biyolojik çeşitliliği, son yıllarda kıyı bölgelerinin ve doğal yaşam alanlarının kentsel gelişmeler nedeniyle bozulduğu çeşitli topografyaları ve korunan ortamları kapsıyor. Bunun aksine, BiodiverCity, üç farklı adadan oluşan bir Kentsel Mozaik ve yaya ve mobilite ağlarının ele alındığı, sürdürülebilir bir şekilde inşa edilen bir dizi kentsel tasarım kılavuzu olarak tasarlandı.

Üç ada, 50 ila 500 dönümlük bir alanda 15.000 ila 18.000 kişilik karma kullanımlı bölgeleri ve her bölgenin çevresinde sürekli 50 ila 100 metrelik bir tampon bölgeyi bir araya getirerek yaşam bağlantısını kuruyor.

BiodiverCity’nin ilk adası olan The Channels, birbirini tamamlayan üç aşamada inşa edilecek:

1. Aşamada, “Aktif Destinasyonlar” bir dalga havuzu ve teknoloji parkını içeriyor,

2. Aşamada bir “Şehrin Kalbi”, bölgede yönetim ve araştırma kurumları yer alıyor,

3. Aşamada, “Kültürel Sahil”, bölgesel ve uluslararası bir çekicilik yaratmak için Penang’daki George Town’ın mirası ve canlı yaratıcı enerjisi üzerine inşa ediliyor.

Bölgenin kalbi olan The Channels’ın 500 dönümlük dijital parkı, araştırma, geliştirme ve yerel iş fırsatları için alanlar içeriyor. Malezya’nın en yeni halka açık destinasyonu, konferansların, eğitim merkezlerinin ve yerli halkın ve konukların teknoloji, robotik ve sanal gerçeklik dünyasını keşfedebilecekleri aile odaklı bir parkın gelecekteki evi olacak.

BiodiverCity’nin işletmelere ayrılmış ikinci ve merkezi adası olan The Mangroves, korunaklı kentsel sulak alanlardan oluşan bir ağ etrafında organize edilmiş olup adaşı Mangrove ormanları için uygun ortamlar yaratıyor.

BiodiverCity’deki binalar verimli bir şekilde çalışacak şekilde tasarlanacak ve yeşil betonla birlikte bambu ve Malezya ahşabı gibi düşük karbonlu malzemeler kullanılarak inşa edilecek. Yeşil çatıları, cepheleri, kamusal ve özel açık alanları teşvik ederek adalar, adanın kenarlarındaki ormanlara, plajlara, nehir kıyısındaki bölgelere ve haliçlere geri beslenen neredeyse kesintisiz bir yaşam mozaiği oluşturacak.

BiodiverCity’nin en batıdaki adası olan Laguna, merkezi bir yat limanı etrafında düzenlenmiş, ekolojik yaşam için bir vaha. Yeni kurulan deniz yaşam alanları, yerli türler için yumurtlama alanları sağlayarak su altındaki biyolojik çeşitliliği destekliyor. Dinlenme noktaları ve kuluçkahaneler, Penang’ın güney kıyısındaki yerel toplulukları destekliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın