Bienal’in mekânı da özel

Sanat otoritelerince dünyanın en prestijli sanat etkinlikleri arasında gösterilen İstanbul Bienali'nin bu seneki sergi mekânı da çok özel.

Sanatsal ifadenin asıl biçimi olan serginin önemine yeniden dikkat çekmeyi amaçlayan ve bu amaç doğrultusunda bienali yapıtların sunumuna, birbiriyle ilişkisine öncelik tanıyacak şekilde tek bir mekânda toplamayı tercih eden küratörler Adriano Pedrosa ve Jens Hoffmann, sergi mekânını Pritzker ödüllü dünyaca ünlü mimar Ryue Nishizawa’ya tasarlattı.

Japon mimar Nishizawa, çelik ve alçıpan konstrüksiyonlarla Antrepo 3 ve 5’in içini hayli işlevsel bir sergi alanına dönüştürdü. Geçen yıl kasım ayında başlayan tasarım süreci boyunca Nishizawa, mekânda gezen seyircilerin karma ve solo sergileri birbirinden ilk algıda ayırabilmesi için mekânı, her sanatçıya maksimum özgürlük sağlayacak şekilde, her sanat eseri ayrı bir pavyonmuş gibi tasarladı.

‘Asya ve Akdeniz karışımı’
İstanbul’a ve onun çokkültürlü yapısına, kaotik hayat tarzına uyum sağlayacak bir mekân tasarlamayı amaçladığını belirten Nishizawa, İstanbul hakkındaki düşüncelerini şöyle ifade etti: “İstanbul yapıları sanki Asya ve Akdeniz tarzının bir karışımı gibiler. Bu şehirde özellikle Boğaz ve orta kısımdaki topografya çok hoşuma gidiyor. Umarım bir gün bu topografya ve denizi birleştirecek bir proje üzerinde çalışabilirim.”

1995 yılında mimar Kazuyo Sejima ile birlikte SANAA’yı kuran Nishizawa’nın ünlü tasarımları arasında New York’taki The New Museum of Contemporary Art, Japonya’daki 21st Century Museum of Contemporary Art’ın yanı sıra Christian Dior ve Prada gibi markaların butikleri var. İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen 12. İstanbul Bienali, 17 Eylül-13 Kasım tarihleri arasında yapılacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın