Bienal’e Vehbi Koç’tan mektup var

Açılışa Vebi Koç'un Kenan Evren'e yazdığı mektup damga vurdu.

Cumartesi günü kapılarını açacak olan 12. İstanbul Bienali’nin bugün yapılan resmi açılışı, Kamusal Sanat Laboratuarı’nın yaratıcı eylemine tanık oldu. Grup, 2016 yılına kadar Bienal’in sponsorluğunu alan Koç Holding’in kurucusu Vehbi Koç’un 3 Ekim 1980 yılında Kenan Evren’e yazdığı ve “emrinize amadeyim” sözleriyle sonlanan mektubunu “kazı kazan” oyunu düzeneğinde bir davetiye şeklinde tasarlayarak Bienal katılımcılarına dağıttı.

Bu yıl “İsimsiz” ismiyle düzenlenen İstanbul Bienali organizatörlerinin elinden çıkmış gibi görünen katılım davetiyesini kazıyanların karşılarına Vehbi Koç’un mektubu çıkıyor. Kamusal Sanat Laboratuarı eylemle ilgili yaptığı açıklamada; “Bienalin başlığı faili meçhul isimsiz mektupları düşündürdü. Biz de imzası belli, ismi üzerinde sahici bir mektup bulalım dedik. Adı konsun bu işin artık. Okunsun ve hatırlansın. Kültür sanat hamisi babacan sermaye Türkiye’nin ekonomik düzenini kurarken elleri titremeden imzaladı bu mektubu.” diyor.

Kamusal Sanat Grubuna üye yaklaşık 20 sanatçı, Bienal’in resmi açıklamasının bitiminde İKSV Başkanı Bülent Eczacıbaşı ve İstanbul Bienali Ana Sponsoru Mustafa V. Koç başta olmak üzere yerli, yabancı katılımcılara ve basın mensuplarına “Kazı Kazan Davetiye”si ve eylemlerini açıklayan basın metnini dağıttı. Üzerinde “kazıyın” ibaresi olan davetiyeyi merakla kazıyan davetliler Vehbi Koç’un mektubunun Türkçe ve İngilizce metniyle karşılaştı.

‘KOÇ NEDEN SANATA VE SANATÇIYA SPONSOR OLUR?’

Vehbi Koç’un mektubu için “sömürü düzeninin kuruluş sözleşmesi, faşist iktidarın protokolü, işçiler, öğrenciler, sanatçılar ve ülkenin tüm ilerici güçleri için idam fermanıdır.” diyen Kamusal Sanat Laboratuarı, sanatseverlere şu soruları yöneltiyor; “On yıl boyunca bir dize şiiri, bir paragraf romanı, bir muhalif resmi işkencelerde, cezaevlerinde sanatçıların burunlarından fitil fitil getiren bir güç hangi sanata destek çıkar? Sosyal devlet anlayışı gereği sanata, eğitime, sağlığa harcanması gereken paralar, şişirme operasyonlarla dağları taşları bombalayarak harcanırken devletin savunma ihalelerini alan bir firma neden biz sanatçılara sponsor olur?”

Açıklamasına “Unutturmak iktidarın en büyük silahıdır.” Sözleriyle devam eden grup; “Ama biz o isimleri hiç unutmadık. Ne insanca yaşamak için bedel ödeyenleri ne de yaşamı pazarlamak için can alanları. Gerçekleri gün yüzüne çıkarmak için, üzerindeki yaldızı çekinmeden KAZIYINIZ. Göreceğiniz bu ülkenin geçmişi, bugünü ve geleceğidir.” diyor.

50’DEN FAZLA SUNUM 500’Ü AŞKIN YAPIT

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen 12. İstanbul Bienali, kapılarını 17 Eylül Cumartesi günü sanatseverlere açıyor.

13 Kasıma kadar gezilebilecek İstanbul Bienali, Avrupa’da, Venedik Bienali ile beraber yılın en önemli sanat etkinliği olarak anılıyor. Bienal, Adriano Pedrosa ve Jens Hoffmann küratörlüğünde İsimsiz (12. İstanbul Bienali), 2011 başlığıyla Antrepo 3 ve 5’te gerçekleştirilecek.

12. İstanbul Bienali kapılarını dün Antrepo 3’te yapılan Resmi Açılış Töreni ve Basın Toplantısı’yla ulusal ve yabancı basın mensuplarına açtı. Açılış Konuşmasını yapan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı “Daha çok sergi gezen, sanatsal-kültürel faaliyette bulunan bir toplum, her türlü hedefe daha rahat ve çabuk ulaşacaktır.” Derken 2016 yılına kadar İstanbul Bienali’nin sponsorluğunu üstlenen Koç Holding adına konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç “Çağdaş sanat bilincinin geliştirilmesine sağladığımız katkıdan ötürü büyük memnuniyet duyuyoruz.” diye konuştu.

12.İstanbul Bienali’nde, İsimsiz (12. İstanbul Bienali), 2011 başlığı altında beş karma sergi ve 50’den fazla kişisel sunum yer alıyor. Bienalde 500’ü aşkın yapıt, 13 Kasım tarihine kadar Antrepo 3 ve 5’te gezilebilecek. Bienal, uluslararası sanat çevrelerinden eleştirmen, küratör, müze ve galeri yöneticileri ile 50 kadar ülkeden 400’ü yabancı basın mensubu olmak üzere 4bine yakın konuk İstanbul Bienali’ni görmek için açılış haftasında İstanbul’da olacak.

İstanbul Bienali kapsamında 6-14 yaş grubu çocuklara yönelik müze ve sergi kültürünü geliştirmek ve onları temel sanat kavramlarıyla tanıştırmak, sanata ve özellikle güncel sanata olan ilgiyi artırmak amacıyla düzenlenecek çocuk eğitim programları, bunun yanı sıra sanat öğretmenleri için özel olarak hazırlanmış bir eğitim programı da sürdürülecek.

Bienal Mekanı: 3 ve 5 Numaralı Antrepolar pazartesi hariç her gün 10.00–19.00, perşembe günleri ise saat 22.00’ye kadar açık olacak. 12. İstanbul Bienali’nin İsimsiz (12. İstanbul Bienali), 2011 olarak belirlenen başlığı ve görsel kimliği, minimalist ve kavramsal yapıtlarıyla 20. yüzyıl güncel sanatının en önemli isimleri arasında sayılan Küba asıllı Amerikalı Sanatçı Felix Gonzalez-Torres’in (1957-1996) yapıtlarından ilham alıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın