Bienal Uzun, İtalya Uzun, O Yüzden Monditalia Sergisini de Uzattık

14. Venedik Mimarlık Bienali'nin basın açılışı yapıldı.

Ünlü mimar ve serginin küratörü Rem Koolhaas’ın katılımı ile gerçekleşen açılışta Koolhaas; kendisinin bir bienal yapma fikrine şimdiye kadar sıcak bakmadığını ancak mimarlığın bugün içerisinde bulunduğu durum ve kendini sorgulaması gerekliliğinin bu sefer bir sebep olduğunu belirterek sözlerine başladı.

“Ulusal pavyonlara evrensel döneme dair birşey istemenin enteresan ve provakatif olacağını düşündüm.” diyen Koolhaas “Ama bu geçmiş 100 yılllık dönemi ele alalım derken bir arşiv çalışması yapılmasını, geçmişinizde ne var, süreci anlatın demek istemedim…” dedi.

Bu bienali genel olarak “Modernizmin ülkelere ve mimarlığa etkisi” olarak tanımlayan mimar bu anlamda sosyo politik içeri öne çıkan pavyonları favori gösterdi denilebilir.

Kore, Çin ve Japonya pavyonlarının bu anlamda konuya çok daha politik yaklaştığını diğer pavyonların ise çok daha öznel sorgulamalara giriştiklerinin belirtti.

“Bienal uzun, İtalya uzun, o yüzden Monditalia sergisini de uzattık” diyen Koolhaas, serginin kurgusuna dair bilgiler verdikten sonra soru cevap bölümüne geçildi.

Bienalin çağdaş mimarlığı safdışı bırakıyor oluşunun bir uyarı olup olmadığı sorusu üzerine mimar;

“Öncelikle ben bu dönemin bir mimarıyım zaten… Bence mimarlık her zaman bir kentin, ülkenin bir simgenin uzantısı olacak. Geçmişte bir kolektif belleğin uzantısı olan yapılar yapıyorduk şimdi kolektif şirketler için yapıyoruz.

Bu sergiyi bir uyarı için yapmadım sadece düşünmeye başlamak için yaptık.” dedi.

#arkiterabienalde tüm hızıyla Venedik’ten bildirmeye devam ediyor. Bizi takipte kalın.

Etiketler

Bir yanıt yazın