Beyoğlu için buluştular

Beyoğlu'nda yaşayanlar, çalışanlar, buluşanlar bir araya gelerek kentsel dönüşüm sürecini reddediyor.

Tarlabaşı, Gümüşsuyu, Taksim ve Emek Sineması’yla bir bütün olarak Beyoğlu’nun sermaye talanına açılmasına karşı duran bölge halkı, herkesi Beyoğlu’na sahip çıkmaya çağırıyor.

Beyoğlu’nun tüm çehresini değiştirmek için harekete geçen Beyoğlu Belediyesi’nin son olarak uyguladığı masa sandalye operasyonuyla bölge esnafının yaşadığı mağduriyet hala sürüyor. AKP’nin sermaye gruplarına devretmesiyle rant alanı haline dönüşen Beyoğlu, Emek Sineması’ndan AVM yaratma denemeleriyle, Demirören AVM’nin inşaat sürecinden beri meydana gelen tahribatıyla, Gümüşsuyu sakinlerinin Park Otel çilesiyle ve Tarlabaşı’nda halen süren “kentsel dönüşüm” projelerinin devam etmesiyle elden geçiriliyor.

Beyoğlu’nun sermaye talanına açılmasına yönelik bir dizi eylem gerçekleştirmiş olan oluşumlar ortak hareket etme kararı alıyor. Tarlabaşı ve Gümüşsuyu’nda kentsel dönüşüme karşı kurulan dernek temsilcileri, Emek Sineması’nın işlevsiz hale gelmesiyle sokağa çıkan İsyanbul Kültür Sanat Varyetesi ve masa sandalye operasyonlarıyla harekete geçen Beyder ile birlikte bölge sakinleri, TMMOB Makine Mühendisleri Odası’nda bir araya gelerek sorunları ve yapılması gerekenleri tartışıyor.

Beyoğlu için ortak mücadele
Sorunların farklı ancak saldırının aynı yerden geldiğini söyleyen oluşumlar, ortak hareket etme çağrısını duyurmak ve bir dizi gerçekleştirilen eylemleri hazırlamak adına düzenledikleri toplantıda, basın açıklaması için “Beyoğlu için Mücadele İnisiyatifi” olarak Kağan İsmen söz aldı. “Beyoğlu satılıyor, soylulaştırılıyor, kamusallığını yitiriyor” başlıklı yapılan açıklamada İsmen, “İstanbul’un kalbi diyebileceğimiz ve her kesimden insanın buluşma ve karşılaşma alanı olan Beyoğlu’nda yaşamsal bir dönüşüm hedefleniyor” dedi. Beyoğlu’nda yapılan uygulamalardan bahsederek siyasal ve kültürel bir dönüşümün yaşandığını kaydeden İsmen, “Uygulamaların yeni bir yaşam tahayyülü ortaya koyan büyük bir siyasi projenin parçası olduğu açıkça okunmaktadır. Beyoğlu sadece parası olanın girebildiği koca bir rant kapısı olacaktır” diye konuştu.

“Emek, bizim yaşam alanımız”
Beyoğlu’nda mücadele alanlarını birleştirmeyi amaçladıklarını söyleyen İsmen, “Şimdi Beyoğlu için mücadele zamanıdır” diye konuştu.

Emek Sineması’nı işlevsiz hale getirerek AVM yaratmaya çalışan uygulamalara karşı birçok eylem gerçekleştiren İstanbul Kültür Sanat Varyetesi adına söz alan Begüm Fırat, “Emek Sineması bizim yaşam alanımız, kamusal alan olmalıdır. Burada insanlar hayal kurdu, 12 Eylül’den sonra ilk 1 Mayıs kutlaması orada yapıldı. Buraya müdahale ettirmemeyi başardık. İnsanlara duyarlılık kattık. Eylemlerimize devam edeceğiz” diye konuştu.

“Park Otel çilesi çekiyoruz”
Gümüşsuyu’nda süren Park Otel inşaatıyla yaşadıkları sıkıntıları anlatan bölge sakini Ayşe Sözer, “Park otel civarındaki evleri sermayedarlar yavaşça satın alıp otel zinciri haline getirmeyi amaçlıyor. İnşaat çalışmalarıyla mahallemizi fareler, haşeratlar bastı. İmza toplayıp dilekçe verdik. Bu inşaatın usulsüz olduğunu ve nereden izin alındığına cevap istedik. Şehir Planlamacıları Odası’nın davası yürütmeyi durdurma kararı aldı ama yürütme durmadı” diyerek yaşananları paylaştı.

“Sosyalleşme elitist hale sokulacak”
Beyoğlu’nda masa sandalye operasyonlarına karşı birçok kitlesel eylem gerçekleştiren Beyder’in Genel Başkanı Tarkan Konar, “Beyoğlu’nda belediyelerle işletmeler arasında bir süreç başladı. Resmi görüş talepleri oldu, cevap alınamadı. Diyalog talep ettik. Ne yapmak istiyorsunuz, anlatın dedik. Eğitim sisteminde de problemler var ama okulları kapatmıyoruz. Böyle mantık olamaz. Meşru noktada durduğunuz için resmi yanıt verilmiyor. Eğlence vergileri artırılıyor. TAPDK’nın yaptırımları artıyor, sigara yasağı da sektöre darbe vurdu. Beyoğlu AVM’ye çevrilmek isteniyor. Bu tarz işletmeler gidecek, kentsel dönüşüm, para, piyasa işleyecek. Eğlence insani bir haktır ama büyük kısım bundan faydalanamayacak. Sosyalleştirme alanları elitist hale sokulacak” dedi.

Konuşmaların ardından toplantılarına devam eden temsilciler, alınacak ortak kararla önümüzdeki günlerde eylem takvimi belirleyecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın