Beyazıt Yangın Kulesi Müze Oldu

İstanbul Üniversitesi’nin Beyazıt kampüsü içerisinde yer alan yangın kulesi, ‘İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yangın Kulesi Anıt Müzesi’ olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescilli müze statüsüne kavuşturuldu.

Üniversiteden yapılan açıklamada, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’ne tahsisli bulunan Beyazıt yangın kulesinin müzeye dönüştürülmesi için müracaat yapıldığı belirtildi. İnceleme sonucunda kulenin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescil edilerek müze statüsüne kavuşturuldu ve ‘İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yangın Kulesi Anıt Müzesi’ adını aldı.

Ayrıca, Edebiyat Fakültesi Prehistorya Ana Bilim Dalı’nda hizmet vermiş öğretim üyeleri tarafından oluşturulan koleksiyonlar, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü uzmanlarınca yerinde yapılan incelemeler sonucunca Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescil edilerek müze statüsüne kavuşturuldu ve resmen ‘İstanbul Üniversitesi Arkeoloji ve Kültür Tarihi Müzesi’ adını aldı. Müze, Edebiyat Fakültesi alt katında gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra açılacak.

Müzelerin önemine dikkat çeken İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, İstanbul Üniversitesi’nde bu konuda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Söylet, “Geçmiş ile gelecek arasında köprü kuran müzeler, kütüphanelerle birlikte toplumun geçmişle ilgili belleğini oluşturur. Üniversitelerde müzelerin olması, eğitim kurumunun gelişimini göstermesi açısından önemlidir. Müzeler, bulundukları eğitim kurumlarına saygınlık da sağlamaktadır. Üniversitemizin bünyesinde eşsiz diyebileceğimiz müze, koleksiyon ve sanat galerileri mevcut. Ayrıca çok sayıda tarihi bina, kemer, sur, çeşme, hamam, medrese ve anıt yapılar var. İstanbul Üniversitesi farklı yerleşke ve mekânlarda, farklı çeşitlilikte ve yapıda müzelere sahip olması ile dünya üniversiteleri arasında ayrıcalıklı bir konuma sahip. Üniversitemizde şimdiye dek büyük fedakarlıklarla yürütülen müzecilik çalışmalarını artık daha profesyonel düzeyde gerçekleştirmenin, geçmişe karşı bir saygı ve borç olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın