Beyazıt Meydanı’nı Arkeoloji Öğrencileri Koruyacak

İstanbul Üniversitesi Arkeoloji öğrencileri Beyazıt Meydanı düzenleme projesi kapsamında ortaya çıkarılan Bizans Sarnıcı'nın molozla örtülmesini protesto etti.

Beyazıt Meydanı düzenleme projesi kapsamında yapılan inşaat çalışmalarında ortaya çıkarılan Bizans Sarnıcı, ihaleyi alan şirket tarafından beton ve molozlarla dolduruldu.

Geçen hafta basına yansıyan haberler üzerine, İstanbul Üniversitesi Arkeoloji – Sanat Tarihi – Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü öğrencileri, Beyazıt Meydanı düzenleme projesi içerisinde yer alan Bizans Sarnıcını ziyaret ettiler.

Öğrenciler meydan düzenlemesine onay veren kurulu ve alandan çıkan kültür varlıklarını korumaya yönelik somut adım atması gereken İstanbul Arkeoloji Müzesi’ni protesto etti. Bugün öğle saatlerinde alana girmek ve tahribatı engellemek isteyen öğrencilere projeyi yürüten şirket çalışanları engel olmaya çalıştı.

Açıkça “aymazlık”

İstanbul Üniversitesi öğrencileri Beyazıt Meydanı’nda yaptıkları açıklamada, düzenleme projesinin kamuya sormaksızın dönüşüme uğratılması, mekanın gündelik kullanımını İstanbul halkına kısıtlaması ve civarda bulunan esnafın ansızın yerinden sürgün edildiği söylendi.

İBB ve Fatih Belediyesi’nin ortaklaşa yürüttüğü projenin, İstanbul’un kalbi tarihi yarımadanın göbeğinde olduğunu söyleyen öğrenciler, bu alanda yapılacak çalışmalarda herhangi bir buluntuya rastlanılamayacağını düşünmenin açıkça “aymazlık” olduğunu belirttiler.

Theodosius zafer takı kalıntılarının Fatih Belediyesi’nce tahrip edilmesinden sonra bir araya gelen ve kültür varlıklarını koruma mücadelesi veren Arkeoloji – Sanat Tarihi ve Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım bölümü öğrencileri olarak, tarihi yarımadada yapılması planlanan projelerin ve yıkımın peşinde olduklarını söylediler. Öğrencilerin açıklaması şu sözlerle tamamlandı: “Koruma kurulu onay versin, belediye göz yumsun, şirket rant peşinde koşsun. Öğrenciler sahip çıkacak”.

Ne olmuştu?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Ağustos ayında Beyazıt’ta başlattığı Darülfünun Altgeçidi yenilenmesi inşaatı ihalesini Işıldak İnşaat ve Mak. İş İnşaat ortaklığı kazanmıştı.

Proje İstanbul 4 numaralı Koruma Kurulu tarafından onaylandı ve çalışmalara başlandı.

Alt yüklenici Vizyon İnşaat’ın çalışmaları sırasında Ağustos’ta aynı bölgede iki tane lahit kapağı bulundu. Asfalt sökümü sırasında bulunan, Hıristiyanlık öncesi döneme ait olduğu tahmin edilen lahit kapakları kepçelerle yapılan çalışmalar sırasında büyük hasar gördü. Kapaklar Arkeloloji Müzesi’ne götürüldü. Bu sırada bölgedeki çalışmaların müzeye bildirilmediği ortaya çıktı.

Kısa süre sonra çalışmalar tekrar başladı. 12 Kasım günü müzeye gelen bir ihbar sonucu altgeçit çalışmalarında Bizans döneminden kalma yüzlerce metrelik sarnıcın girişinin bulunduğu ve inşaatı yapan şirketin burayı kapatmaya çalıştığı ortaya çıktı. Yola dökülen betonun sarnıcın girişinin bir kısmını kapatmıştı.

Etiketler

Bir yanıt yazın