“Beyaz Köşk” restore edildi

İstanbul İl Özel İdaresi, Yıldız Sarayı içerisinde yer alan Beyaz Köşk’ü eski görünümüne kavuşturdu.

1 milyon 234 bin TL’ye yenilenen yapı, iç mekanlardaki süslemeleri ile dikkat çekiyor.

Dış renginin beyaz olmasından dolayı “Beyaz Köşk” olarak adlandırılan yapı, 4 köşkün içerisinde ilk sırada yer alıyor.

II. Abdülhamid tarafından yaptırılan yapı, bodrum, zemin ve birinci kattan oluşuyor. İç mekanlardaki duvar ve tavan resimleri ile oldukça dikkat çeken köşk, duvarlara konan radyatörler, bunları birbirine bağlayan borular ve klima sistemleri yüzünden ciddi zararlar görmüş.

Yapıda gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları ağırlıklı olarak iç mekanlardaki orijinal bezemelerin konservasyonunu kapsıyor. Yapı içerisinde elektrik altyapısı tamamen yenilendi. Ayrıca tarihi yapılarda yeni uygulamaya başlanan wireless anahtar uygulaması gerçekleştirildi. Mekanik tesisat tümüyle yenilenerek, tüm tesisat bakır olarak yeniden döşendi. Bu sayede şehzade köşkü ülkemizdeki tarihi yapılar içerisinde geleneksel ve teknolojinin buluştuğu nadir örnekler arasına girdi.

Beyaz Köşk’ün odalarında bulunan duvar ve tavan resimleri 18. yy ikinci yarısından itibaren süren bir geleneğin son aşamasını yansıtıyor. Zemin kattaki duvar süslemeleri tuval üzerine, birinci kattaki duvar süslemeleri ise duvar üzerine yapılmış. Tuval resimleri duvarlardaki dekoratif etkiyi sürdürürken doğa görünümleri olduğu gibi yorum katılmadan aktarılmış. Resimlerin hemen hepsinde perspektif kurallarına ve ışık-gölgeye dikkat edildiği görülüyor. Geçmişte de onarım gören yapı, baştan aşağı gözden geçirildi ve yenilendi.

Etiketler

Bir yanıt yazın