Beyaz Kiremitlerle Kaplı Kendi Kendine Yeten Bir Ev

Avustralyalı stüdyo Austin Maynard Architects, Avustralya’nın Melbourne şehrinde kendi enerjisini üreten ve beyaz kiremitli bir cepheye sahip çok hacimli bir aile evi tasarladı.

Melbourne’ün banliyösü Prahran’da dar bir sokak içinde yer alan Green House isimli proje mevcut tek cepheli bir kır evinin yerine inşa edilmiş.

Mimarlık ofisi sokaktan büyük ölçüde gizlenmiş ve günde ortalama 100 kilovat saat enerji üreten sürdürülebilir, dört yatak odalı bir aile evi tasarlamış. Ev, yüksek teknolojisi ile farklı bir örnek sunarken, doğal malzemelerin kullanımıyla da doğayla ilişkili bir şekilde tasarlanmış.

Evin sokaktan görülebilen tek kısmı, mütevazı bir konut gibi görünen, beyaz kiremitlerle kaplı, eğimli garaj çatısı olmuş. L şeklindeki arsa üzerinde komşu evlerin arkasında yer alan eve bu garajın yanındaki bir tuğla geçitten erişiliyor.

Dar arazideki yapı yemyeşil bahçeleri yansıtmak ve yeşillik içine yerleştirilmiş ayrı binaların yanılsamasını vermek için aynalı cam koridorlarla “görünmez” bir şekilde birbirine bağlanan dört bloğa bölünmüş. Tasarım, değişen formların bir karışımı olarak planlanmış kare hacimlerde geri dönüştürülmüş tuğlada kullanılırken eğimli çatının padavrası çelik kaplanmış.

Garaj bloğunun üst katında bir ofis ile bahçeye bakan bir oturma alanı bulunuyor. Ana hacmin içerisinde bahçeye ve ısıtmalı havuza bağlanan açık plan bir oturma-yemek alanı ile bir mutfak yer alıyor.

Yaşam alanının hemen üzerinde yer alan ana yatak odası bir ebeveyn banyosu ile ile geniş bir terasa sahip. Üç çocuk yatak odasına, oyun alanları ve TV odası içeren binanın ayrı bir hacmine açılan bir koridor üzerinden erişiliyor.

Proje kendi kendine yeten akıllı bir ev olarak tasarlanmış olmasına rağmen, ev sahibi içeride karmaşık teknolojik sistemlerin yer almasını istememiş. Evin elektriği çatıda bulunan bir güneş paneli dizisinden sağlanıyor. Panellerde bulunan iki Tesla Powerwall pil sayesinde günde ortalama 100 kilovat saat elektrik üretilebiliyor. Evde, garajda beton bir levhanın altına yerleştirilmiş 10.000 litrelik bir su deposu deposu bulunurken, toplanan yağmur suları tuvaletlerde ve bahçe sulamasında kullanılıyor.

Mimarlar, evi arazinin güney tarafına inşa ederek iç mekanda güneşten gelen ısınma potansiyelini en üst düzeye çıkarmışlar.

Yaşam alanındaki camlı duvarlar ve beton zeminler, kış aylarında evin ısıtılmasına yardımcı olurken beton levhalar güneşten gelen ısıyı emerek gün boyunca sıcaklığın evin içine dağıtılmasını sağlıyor.

Etiketler

Bir cevap yazın