Betonun Zarafeti

Kazunori Fujimoto Architect Japonya'nın Hiroshima Bölgesi'ndeki sahil şeridinde 92,5 metrekarelik tamamıyla betondan bir konut tasarladı.

Beton bir platform üzerinde kesişen iki kübün oluşturduğu konut yapısı Higashihiroshima şehrinin yakınındaki küçük bir yarımada üzerinde bulunuyor.

Yapıda, yükseltilmiş girişe kadar uzanan geniş basamakların olduğu bir merdiven ile ilk bloğun cephesine, basamakları konsol şeklinde eklenen bir diğer merdiven bulunuyor. Konsol merdiven deniz manzarasının da rahatlıkla görülebildiği çatı terasına çıkışı sağlıyor.

İç kısımda, dışarıdan gelen ışığın önemi duvar ve zeminlerde kullanılan cilalı beton ile vurgulanmış ve pencerelerden içeri giren gün ışığının az sayıda eşya bulunan alanlara yansıması sağlanmış.

Odaların farklı seviyelerde bulunduğu alanlar kısa basamaklarla birbirine bağlanırken dökme beton kıvrımlardan oluşan uzun bir merdiven, yapının zemin katında bulunan yatak odaları ile üst kattaki yaşam alanlarını birbirine bağlıyor.

Kıvrımlı merdivenin destekleyici tabaka kalınlığının çok ince olması ile dış ve iç ucu görünmez hale gelirken, merkezi sütunun gerekliliğini ortadan kaldırmak için bu şekilde tasarlanması tercih edilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın