Betonu Canlı, Duyusal ve Hassas Bir Malzemeye Dönüştürmek

Montréal’deki UQAM Tasarım Merkezi’nde açılacak olan “Concrete in All its Forms” isimli sergide, sanatçı ve mimar Mark West'in çizimleri ve adeta bilmece gibi olan strüktürleri yer alıyor. Sergi 27 Ağustos’a kadar açık.

Mark West, son 30 yıldır, basit, düz, özel olmayan kumaş tabakalarından yapılmış esnek kalıplara beton döküyor. Geleneksel sert kalıp malzemelerini hafif esnek kumaşlarla değiştirmek, betonu bildiğimiz acımasız ve sert malzemeden, canlı, duyusal ve hassas bir malzemeye dönüştürüyor.

Bu farklı teknikleri birbirine bağlayan ortak yön, maddenin kendi kendini oluşturma eylemlerine sokulabileceği yolların araştırılması. Çalışmada madde ve form her zaman olağanüstü derecede aktif, enerjik ve canlı olarak sunuluyor. West’in kullandığı malzemelerin basitliği konusundaki ısrarı, teknik buluşlarını hem düşük teknolojili hem de yüksek teknolojili bina türleri ve kültürleri için erişilebilir kılıyor.

Kağıt üzerine grafit çizim

Bu çalışma, West’in yöntemlerinin ortaya çıkardığı muazzam potansiyelden ilham alan dünya çapında bir nesil tasarımcıyı da etkiliyor. Mimarlar, mühendisler, inşaatçılar, sanatçılar ve akademisyenler sanatçının eserlerindeki özgünlüğü, titizliği, verimliliği ve güzelliği hayranlıkla takip ediyor.

Kağıt üzerine grafit çizim

Sergide yer alan çizim ve kolaj uygulamaları, inşaat, mimari ve yapısal tasarımla ilgili fikirlerin keşfedilmesi için bir temel oluşturuyor. West, hem prefabrik hem de temelli yapılardaki kolonlar, duvarlar, kirişler, levhalar ve kabuk strüktürler için esnek kalıplar dahil olmak üzere yeni bir mimari ve yapısal biçim yöntemleri öneriyor.

Sergide ayrıca bir maddenin basit yollarla karmaşık bir güzellik üreten ve kendiliğinden öne çıkan bir forma dönüşmesinin hikayesi de anlatılıyor.

Kağıt üzerine grafit çizim

Mark West’in teknik çalışmasının merkezinde, spekülatif ve sorgulayıcı bir çizim uygulaması da yer alıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın