Betonart Yaz Okulu 12 Temmuz’da Tamamlandı…

Betonart Yaz Okulu'nun 4. ve 10. gün arasında yapılan çalışmalar...

4. Gün


Bir gün önce geç saatlerde biten proje çalışması, sabahın erken saatlerinde Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörlüğü’ne sunulmak üzere Çiftçi Eğitim Merkezi’nden Rektörlüğe gelindi. Burada yapılan sunumda alınan olumlu tepkilerin ardından arazi üzerindeki çalışmalar için Rektörlükten ayrılan öğrenciler, tulumları giyip sahada çalışmaya başladılar. Öğle saatlerinde batı kampüs yemekhanesinde yemeklerini yedikten sonra çalışmalarına devam ederken, zeminde bulunan döşemenin kaldırıldığı sırada alttan çıkan 15 cm beton kaplama projede değişiklikler yapılmasına neden oldu. Bir yandan projeye ilişkin değişiklikler yapılırken bir yandan da proje alanı inşaatın başlaması için uygun hale getirildi. Getirilen hilti ile sekizgen mevcut peyzaj parapet duvarları yıkıldı. Tuğla döşemeler söküldü ve römorklara yüklendi.

Bu esnada alan beton seviyesine kadar küreklerle temizlendi. Aplikasyon için hazırlıklar yapıldı. Bu çalışmaların ardından akşam yemeklerini yemek için üniversiteden ayrılan grup, çimento fabrikasındaki akşam yemeğinin ardından İslamköy’e kent gezisine gittiler. Burada geçirdikleri güzel vaktin ardından misafir oldukları Çiftçi Eğitim Merkezine dönen grup 4. günün sonuna gelmiş oldu.

5. Gün


Sabah erken saatlerinde Çiftçi Eğitim Merkezi’nde yapılan sabah kahvaltısından sonra (Üniversitede yapılan KPSS sınavından dolayı çalışmalarda kısıtlama olacağı için) araziye gitmeyen grup kent gezisine katıldı. Saat 9:00 sularında otobüs ile yola çıkan öğrencilerin ilk durağı Deregümü köyündeki seralardı. Buradaki seralardan dalından salatalık yedikten sonra tekrar yola koyulan grup Kayı köyüne ait bir yaylaya ulaştılar. Burada ev sahibi Hasan Bey’in sayesinde kiraz ve vişne ağaçlarından meyveler yiyen grup ardırdan yine Hasan Bey ve ailesinin Betonart Grubu için özel hazırladığı yöresel kabine yemeğinin tadına baktılar. Burada yenilen ve güzel vakit geçiren Betonart Grubu, kente dönüş için yola çıktılar. Kente ulaştıklarında üniversiteye yakın bir noktada hep beraber bir kafede oturup bir şeyler içip, dinlendikten sonra kampüse dönüp çalışmalarına başladılar. Kalıpların kurulması için çalışmalara başlayan grup gelen ustalara kalıp uygulamasını anlatmak için hazırladıkları her bir elamanın aplikasyon çizimini ve maketini hazırladır. Geç saatlere kadar çalışan grubun 5. günü bu şekilde sona ermiş oldu.

6. Gün


Sabah 8.00’da güne başlayan grup Çiftçi Eğitim Merkezi’nde kahvaltı yaptıktan sonra 10.30’da Süleyman Demirel Üniversitesi Konuk Evi’ne gittiler. Burada biraz dinlendikten sonra kısa bir kent merkezi gezisi yapıldı. Kent gezisinin ardından Konuk Evine dönen grup saat 12.00 – 13.00 arasında burada öğle yemeklerini yediler. Yemeğin ardından yola çıkan Betonart Grubu Çiftçi Eğitim Merkezine döndüler. Misafirhanede düzenlenen toplantı ile öğrencilerin şantiyedeki saha görevleri belirlenip, gruplara ayrıldılar. Şantiye alanına geçen gruplar çalışmalarına başladılar. Projenin merkezinde yer alan aksın bulunduğu bölgede aplikasyon ve kazı yapıldı. Ardından oturma birimlerinin aplikasyonları yapıldı ve kalıpları çakıldı. Gece 22.30’a kadar çalışan ekibin 6. günü bu şekilde sona erdi.

7. Gün


Sabah erken saatlerde uyanan öğrenciler, Çiftçi Eğitim Merkezi’nde yaptıkları kahvaltının ardından inşaat alanına geçtiler. Çalışmalarına başlayan gruplar, kazıların yapılmasına ve kalıpların çakılmasına devam ettiler. Bütün oturma elemanlarının donatılarının yerleştirilmesi için önce blokajlar yapıldı ve ardından donatılar yerleştirildi. Sonra mevcutta bulunan havuzun duvarları kırıldı. Kırma işleminden çıkan molozlar ve toprak römorklara taşındı, yerlerine çakıl dökülerek beton dökülmeye hazır hale getirildi. Daha sonra oturma elemanlarının ahşap yüzeyleri tasarlandı, metrajlar hesaplandı ve siparişler verildi. Kalıplara takviyeler yapıldıktan sonra beton dökümüne başlandı ve betonlar mastarlandı. Bu esnada zeminden sökülen çimler, kurumamaları için sulandı ve tekrar kullanıma hazır hale getirildi. Betonart grubunun 7. Günü saat 23.30 sularında sona erdi.

8. Gün


Sabah erken saatlerde güne başlayan Betonart Ekibi çalışma alanına gelerek çalışmalarına başladılar. Eksik olan kalıpların çakılması, donatıların yerleştirilmesi ve beton dökümü işlemlerinin ardından bitkilendirme yapılacak alanların toprakları döküldü. Yol aksı üzerinde eksik kalan bölümlerin aplikasyonları ve blokajları yapıldı. Daha sonra kalıplar çakılıp beton döküldü ve beton üzerine yaprak baskısı yapıldı. Kalıpları sökülmüş olan oturma birimlerinin üzerine beton kürü uygulandı. Giriş bölümde bitkilendirilecek alanda bulan beton iş makinası ile kırıldı. Göltaş’ da yenen akşam yemeğinin ardından kalıplar sökülüp beton üzerine raspalama yapıldı ve oturma elemanlarının üzerine ahşap elemanlar monte edildi. Geç saatlerde çalışmalarını tamamlayan ekip misafir oldukları çiftçi eğitim merkezine geri döndüler.

9. Gün


Çiftçi Eğitim Merkezi’nde yapılan kahvaltının ardından alana gelen grup bir önceki gün betonu dökülen birimlerin kalıplarını sökerek çalışmalarına başladılar. Raspalama işine devam edilirken bir diğer yandan bordürler yerleştirildi. Çevre düzenlemesi ve temizliğine devam edildi. Yol aksını çevresinde bulanan bölümlere mıcır döküldü ve preslendi. Beton dökümü için sökülen çimler bitkilendirme yapılacak bölümlere yerleştirildi. Yol aksı için dökülen beton üzerinde beton kesme makinesi ile yalancı derz uygulaması yapıldı. Oturma birimlerinin üzerine yerleştirilen ahşap elemanlar renklendirilerek cilalandı. Bitki seçimi yapıldı ve seralardan getirilen çiçek ve sarmaşıklar peyzaj düzenlemesine uygun bir şekilde ekildi. Bitkilerin sulanması esnasında girişe bordürlerden oluşan bir yürüme alanı yapıldı. Saat 18.30 da çalışmalarını bitiren grup akşam yemeklerini yiyecekleri Park Suare’ ye yola çıktılar. Burada yenilen yemek ve eğlencenin ardından Çiftçi Eğitim merkezine dönen grubun son çalışma günü böylece sona erdi.

10. Gün


Sabah 9.30’da proje alanına gelen ekip son hazırlıklarını yaptı. Saat 10.00’da Göltaş Göller Bölgesi Çimento San. ve Tic. AŞ Finansman Müdürü Sertaç Bora Özyurt ve Süleyman Demirel Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan’ı Ziya Gençel tarafından alanın açılışı yapıldı. Proje alnında yapılan gezintinin ardından ekipte yer alan moderatör, küratör ve öğrencilere sertifikaları verildi. Yapılan ikram sonrası fotoğraf çekimi gerçekleştirildi ve 2012 Betonart Grubu uğurlandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın