Beton ve Taşın Uyumu: Rates Evi

Beton ve Taşın Uyumu: Rates Evi

Portekiz’de ATALIERDECOSTA tarafından tasarlanan Rates Evi.

Proje arsası uzun ve geniş, aşağı kotta caddeye, üst kotta geniş bir araziye bakan plana sahip.

Yükseklikteki bu farklılık yapıda büyük bir farklılık yaratarak aynı arsada neredeyse iki farklı dünya yaratılmasını sağlıyor.

Mevcut ev cephesinde bir Roma kilisesinin başlığına sahip ancak tamamen harabeye dönmüş olmasıyla ve mimarlık ofisinin evi iki katından daha fazla genişletme niyeti sebebiyle kamusal kurumlarla evin nasıl korunacağına dair bir tartışma başlatmış.

Mimarlık ofisi, daha öncesinde arsada var olan iki adet kayaç taşı hacminden birini boş bir dış veranda olarak bırakırken sokağa bakan odalı olanı ise kullanıyor.

Mekâna getirilen öneri konut sahibini, caddeden Kuzey’deki arazinin izolasyonuna taşıyacak kadar elastik yeni bir beton “kutu”nun içinde ve etrafında inşa edilerek öncesinde var olan yapıyı çevrelemeyi ve sağlamlaştırmayı amaçlıyor. Bu koruma stratejisinin temeli, Kurtuba Camii ve Katedrali’nde izlenen yol ile örneklenebilir.

Beton duvar ve döşemeler hem daha önceden var olan evlere adapte olacak hem de girişteki teknik hacim, depo ve park alanı için düzenleyici ana eksene uyum sağlayacak şekilde tasarlanmış.

Tüm bu koşullar göz önünde bulundurularak tasarım, az ya da çok açık verandalarla farklı manzaralar sağlayarak caddeye ve araziye bakan ikişer veranda kurmayı amaçlıyor.

Etiketler

Bir cevap yazın