Beton Tonozlar Üzerinde Bir Spor Sahası

Beton Tonozlar Üzerinde Bir Spor Sahası

The Architectural Design and Research Institute of Zhejiang University (UAD)'nin Çin'in Shaoxing kentinde tasarladığı Hexi Spor Sahası'nda tonozlu beton bir döşeme, yükseltilmiş bir futbol sahasını ve koşu parkurunu taşıyor.

Fotoğraflar Zhao Qiang’a aittir.

Hexi Spor Sahası, Shaoxing Üniversitesi kampüsünün kuzeybatısında, eski şehirle sınırı olan ve Fengze Nehri’ne bakan bir arazide yer alıyor.

UAD’ye göre spor sahası, öğrencilerin ve şehrin paylaştığı kamusal bir alan olarak tasarlanmış.

UAD, Shaoxing Üniversitesi için yeni ve kapsamlı spor tesisleri oluşturmak üzere görevlendirilmiş fakat halihazırda üniversitenin bir spor sahası olduğu için mimarlık ofisi bu tesisleri üst üste tasarlamaya karar vermiş.

Mevcut koşu sahası, şimdi bir futbol sahası da içeren yükseltilmiş bir versiyonla değiştirilmiş.

Basketbol, badminton, voleybol ve tenis sahalarının yanı sıra bir spor salonu, tırmanma duvarı ve kaykay alanının da yer aldığı kısmen gömülü bir zemin kat barındıran bu yapı, büyük beton tonoz ve kolonlarla tasarlanmış.

Açıklık hissi yaratmak isteyen UAD, tonozlu beton yapının üç tarafını çevresindeki şehre açık bırakarak “ortak deneyimleri ve karşılıklı desteği” teşvik etmeyi amaçladığını söylüyor.

Daha fazla iklim kontrolü gerektiren alanlar, merkezin içine veya alanın arkasına yerleştirilmiş ve duvarlarla çevrelenmiş.

Hexi Spor Sahası’nın doğu ve batı ucundaki iki uzun rampa, delikli beyaz metal korkuluklarla tamamlanan ve sahaya kadar uzanan spiral merdivenlere bağlanıyor. Ek rampalar ve merdivenler, eğimli saha nedeniyle kısmen çukurda kalan alanlara erişim sağlıyor.

Beton yapı iç mekanda açıkta bırakılmış ve kentte bulunan daha doğaçlama kamusal toplanma alanlarından referansla parlak yeşil ve siyah karolarla tamamlanmış.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın