Beton Kano “Barbaros”

Namık Kemal Üniversitesi mimarlık 2. sınıf öğrencileri, deniz etkilerine karşı dayanıklılığı artırılmış beton kano tasarladılar. Barbaros adını verdikleri kanoyla, ABD'de yapılan beton kano yarışmasına katılacaklar.

Barbaros, beton konusunda yapılan uzun labaratuvar çalışmalarından sonra üretilmiş. Türkiye’deki ilk, çelik ve donatı takviyesi olmadan, sadece betonun özelliklerinin iyileştirilmesiyle üretilen kano. Projenin temel hedefleri, beton konusundaki genel algıların yıkılması, betonun yüzebileceği; hareketli yapıların tasarımında kullanılabileceği fikrinin yayılması ve tasarım sürecinde kompozit bir malzeme olan betona yeni kullanım alanlarının geliştirilmesi. 

Barbaros ismini verdikleri kanonun yapımında deniz etkilerine karşı dayanıklılığı arttırılmış ve basınç dayanımı 80 Mpa’ya ulaşan reaktif pudra betonu ve lif kullanmışlar.

Tasarım sürecinde yaklaşık boyutlar belirlendikten ve mukavemet hesapları yapıldıktan sonra, betonun özgül ağırlığı çeşitli yöntemlerle düşürülmüş. Betonun çekme dayanımını arttırmak için çelik donatı yerine polimer esaslı lifler kullanılmış.

Projedeki tüm kalıp, tasarım, statik ve dinamik analizler, malzeme özelliklerinin analizleri öğrenciler tarafından gerçekleştirilmiş. “Malzeme 2” dersi kapsamında yapılan üretim öğrencilerin malzemeyi kuram ve pratiği ilişkilendirerek deneyimlemesini sağlamış. Barbaros isimli kano ile gelecek yıl Amerika’da gerçekleştirilen beton kano yarışmasına katılım hedefleniyor.

Yapım sürecini videoda izleyebilirsiniz:

Etiketler

Bir yanıt yazın