Beşiktaş Balık Pazarı’nda Neler Oluyor?

Twitter'da bir fotoğraf gördük ve son günlerin gündeminden etkilenerek Pazar'ı da yıktıklarını sandık...

Konuyla ilgili hemen proje müellifi olan GAD Architecture’a danıştık. Mimarlık ofisinden bize bir açıklama metni geldi:

“Beşiktaş Balık Pazarı, 2009 yılında tamamlandığında İstanbul ölçeğinde küçük bir proje olmakla birlikte kamusal alanlardaki düzenlemeler adına çeşitli açılardan merak uyandırmış önem arz eden çalışmalardan biri… Öte yandan o günden bugüne hala kamusal alanların yerel yönetim / tasarımcı / esnaf / vatandaş çemberinde nasıl projelendirileceği, nasıl geliştirilip uygulanacağı konusunda (görev alanı ve görevlendirme, delegasyon, ihale aşamaları konusunda sokaklara dökülecek kadar hassasiyetlerin yükseldiği düşünülürse) önemi de eksilmemiş, üstüne üstlük artmış durumda.

Bu tür mekanların tasarım / uygulama sürecinden sonra da gözlemlenerek fonksiyonlarına bağlı olarak bakım, onarım ve yenileme çalışmalarının, ilk tasarımı ortaya koyan grupça yürütülmesi veya en azından haberli bir şekilde sürdürülmesi önemli.

Üstelik çeşitli ülkelerden Pazar’ı görmek adına profesyoneller, öğrenciler ve kent yöneticilerinin talepleri doğrultusunda geziler düzenlendiği bir alanda bu süreçlerden kamuoyunu bilgilendirmek de önem arz etmekte. Hatta bu durum bu çalışmalar sürdürülürken etrafının zapturapta alınması, panolarla çevrilmesi, güvenlik tedbirlerinin alınması, sahaya giren kamyonların araç tekerleklerinin temizlenerek yola çıkartılması gibi bir seri talim ve terbiyeyi de beraberinde getirir. Sadece ortaya çıkan sonucun iyi ya da kötü olmasına yönelik bir bakış açısından ziyade yukarıda saydığımız bütün profesyonel aşamaların yerine getirilmesi, bir gelenek ve görenek haline gelmesi umudunu taşıyoruz.

Beşiktaş Balık Pazarı, doğrudan balıkçı esnafı, vatandaş katkısı, ilgili belediyesinin desteği ile ortaya çıkmış bir proje. Bu unsurları nedeniyle de yeryüzünde çok değişik şehir yönetimleri ve destek vakıflarından projenin ortay çıkışı ve kotarılması hikâyesini anlatmak üzere davetler hatta proje önerileri aldık.

Geçen süre içerisinde yoğun kullanım yorgunluğu, esnafın yeni talepleri çevre halkının önerileri ile ana kabuk ve kararları korunmak üzere iç düzenlenmesinde ikinci bir hayata geçmek üzere GAD himayesinde, GAD çalışma grubunun eski bir üyesi, mimar Serkan Cedetaş tarafından projelendirilip uygulanacak. İç düzenlemeyle sınırlı bir bayrak teslimi, balıkçı esnafının ve doğrudan ondan alışveriş eden vatandaşın ihtiyaçlarına öncülük eden bir çalışma olacak. Sürmekte olan balık avlama yasağı süresini kullanarak inşaatına başlandı, sonuçlarının iyi olması dileğiyle.”

Bu açıklama ile boşuna telaşlandığımızı anlayıp sakinleştik. E ne diyelim kolay gelsin…

* Fotoğraf: Başak Bakkaloğlu

Etiketler

Bir yanıt yazın