Beşgen Planlı Ahşap Ev: Murakoshi House

Beşgen Planlı Ahşap Ev: Murakoshi House

S Design Farm, Japonya'da, şehirde çalışan bir çift için üç yönden yollarla çevrili bir köşede konumlanan, beşgen planlı bir ev tasarladı.

Arazinin yakınından akan dere ve alan boyunca uzanan yol sayesinde kuvvetli bir hava akışı olsa da bölgenin yoğun insan ve araba sirkülasyonu mahremiyet sorunu yaratıyormuş. Ayrıca su taşkını riski olduğu için bu olası soruna önlem olabilecek bir plana ihtiyaç duyulmuş.

Ev, ışığı ve rüzgarı içeriye taşıyan, suyu ayrıştırırken insanlar ve arabalar için akış hattını güvence altına alan yani etrafını saran “ışık, rüzgar, insanlar, arabalar ve su” gibi unsurlara karşılık gelen kesitsel bir “boşluk” olarak tasarlanmış.

Bina kapsama oranını en üst düzeye çıkarmak için, sitenin şekline uygun beşgen bir plan konfigürasyonu ve yükseklik kısıtlamaları, yangın önleme yönetmelikleri ve yapısal planlamayı dikkate alarak ikinci kat + çatı katının enine kesit konfigürasyonunu tercih edilmiş. Su basması durumunda binaya olan etkiyi en aza indirmek için birinci katta yüksek bir temel kullanılmış.

Evlerle dolu bir alan olması ve ev sahibinin daha az pencereli yekpare bir dış cepheyi tercih etmesi nedeniyle pencereler mümkün olduğunca dış duvara yaklaştırılmış ve dış avluda büyük bir açıklık oluşturulmuş.

Trapez şeklindeki oturma/yemek odası, ferah hissettiren bir görsel etkiye sahip olup, hareket kolaylığı sağlayan kat planı ve dış atriyumun üst kısmına olan görüş hattı derinlik hissi verecek şekilde tasarlanmış.

İşletme maliyetini ve küresel çevre üzerindeki yükü göz önünde bulundurarak, ısı değişim tipi kanalsız havalandırma uygulayarak Ua değeri 0.37 olan yüksek bir yalıtım performansı uygulanmış. Aydınlatma, klima, ev aletleri vb. ses veya akıllı telefon ile kontrol etmeyi mümkün kılarak ve estetik ve rahatlığı göz önünde bulundurarak anahtarlar ve uzaktan kumandalar mekan içerisinde kullanılmamış.

Park alanı, rüzgarın estiği yere açıklık ve yükseklik vererek zengin ve çok yönlü bir alan haline getirilmiş. Ayrıca, bir sel ihtimalinde sel suyunun geçmesine izin verilerek bina üzerindeki yük azaltılmış ve rasyonel bir mekansal konfigürasyonu oluşturulmuş.

İnsanların dışarıda kolayca toplanabilecekleri bir açık garaj/kamu alanı ve boş zamanlarının tadını çıkarabilecekleri bir “kapalı oturma odası/özel alan yaratılmış.

Etiketler

Bir cevap yazın