Bernard Tschumi’nin Groningen Pavyonu Bugünlerde Rengarenk

Shift Architecture Urbanism, Tschumi'nin Hollanda, Groningen'deki pavyonu için rengarenk bir enstalasyon hazırladı.

Bernard Tschumi’nin “Video Galerisi” olarak da bilinen, tümüyle cam olarak tasarladığı pavyon 1990 yılında tamamlanmıştı. Bundan tam 25 yıl sonra, Hollandalı ekip Shift, pavyon için renkli bir cephe kurgusu önerdi.

Sarı, mor, mavi gibi canlı renklerle dinamik, aynı zamanda geçirgen bir doku oluşturmak istediklerini belirten ekip, kullandıkları grafik diliyle cam duvarlarda, 3 boyutlu bir etki yarattıklarını ifade ediyor. 

Pavyon etrafında dolandıkça, farklı açılardan gözlemlenen farklı renk katmanlarının üst üste gelmesiyle yeni, ara renkler oluşturan cephe, ziyaretçilere sıradışı ve eğlenceli bir deneyim sunuyor. Dışarıdan, tasarımın ana renkleri olan sarı, mor ve mavi ve bunların oluşturduğu ara renk dokuları, içeriden ise sadece ana renk dokuları algılanabiliyor.

Daha önce birçok sanatçı tarafından, sanat eserlerinin sergileneceği “bir şehir vitrini” olarak kullanılan Groningen Pavyonu ilk defa bir mimarlık ofisi tarafından ele alınıyor. Önceki uygulamalardan farklı olarak, bir mimar gözüyle pavyonu değerlendirdiklerini belirten Shift, pavyonun mekan algısı üzerine çalıştıklarını ifade ediyor.

Shift’in hazırladığı enstalasyon, Eylül 2015’e kadar Groningen’de ziyaret edilebilir.

Etiketler

Bir cevap yazın