Berlin’deki Eski Tuğla Yapıya Yeni Ek: Robert Koch High School

SSP Rüthnick Architekten, koruma altındaki Robert Koch High School'u modern bir mimari dille genişletti.

580 öğrenciye hizmet veren ana bina modernize edilerek rehabilite edilmiş. Okul bahçesindeki yeni ek yapı mevcut okul binasını tamamlıyor.

Üç katlı ek, kırmızı klinker tuğlayla kaplı masif yığma yapıdan saygılı bir şekilde uzaklaşıyor. Dikey karaçam ahşap çıtalardan oluşan modern görünümlü bir cephe, tarihi tuğla yapıyla kontrast oluşturacak şekilde bilinçli olarak seçilmiş. Kübik yapıya ek olarak, zeminler ve hareketli kayar elemanlar arasındaki bağlantılar yapıya esneklik kazandırıyor. Elle hareket ettirilebilen ahşap elemanlar güneşten koruma görevi görüyor.

Birinci kata kadar yükseltilmiş olan ek yapıya ince, konik sütunlar ile yüzer bir etki kazandırılmış. Bu sayede eski yapıya erişim korunmuş ve mevcut okul bahçesi mümkün olduğunca az etkilenmiş. Mimar Hermann Blankenstein tarafından 1875 yılında inşa edilen yapının cephesinde Märkische marka tuğlalar kullanılmış.

Parlak sarı rengi ve ustaca şekillendirilmiş korkulukları olan mevcut yapı, dört köprüyle ek yapıya bağlanıyor. Okulun özel odaları (kütüphane vb.) burada yer alıyor. Asansörün mevcut binaya entegrasyonuyla engelsiz erişim de sağlanmış.

Eski yapının kat planı optimize edilmiş. Erişilebilirliği sağlamak adına henüz erken tasarım aşamasında, giriş koridoru üzerinde iki metre yüksekliğinde bir kemer oluşturan ve böylece iki asma katı birbirine bağlayan bir köprü geliştirilmiş.

Köprüler hem iç mekanda hem de dış mekanda biçimlendirici bir biçimde görünüyor ve mevcut binaya saygılı bir şekilde entegre ediliyor. Tuğla mimariyle yürütülen klasik giriş alanları, çağdaş bir iç mekan konseptiyle genişletiliyor.

Duvarlarda yeşil tonların vurgulandığı berrak beyaz, döşenen linolyum zeminlerdeki daha güçlü ve koyu renkler, üst katlardaki geniş koridorları tanımlıyor. Renkli bir şekilde yerleştirilmiş mobilyalar, sınıfların dışındaki öğrenme ve çalışma amaçları için kullanılabilir alanı genişletiyor. Bu şekilde değişim yerleri yaratılıyor ve ileriye dönük okul pedagojisi teşvik ediliyor. Bilim atölyeleri, çatı alanları ve teknik tesisat koruma emrine uygun olarak yenilenmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın