Berlin’de Kırmızı-Ahşap Karma Kullanımlı Bir Yapı

Berlin’de Kırmızı-Ahşap Karma Kullanımlı Bir Yapı

Office ParkScheerbarth'ın Berlin'de nehir kenarındaki yoğun yerleşim bölgesinde tasarladığı karma kullanımlı bir yapı olan Haus 2+, kübik hacimler ve parlak kırmızı kıvrımlı formlardan oluşuyor.

Eskiden bir odun limanının bulunduğu, şimdi ise bir kültürel bölgeye dönüştürülmüş olan Holzmarkt 25’te yer alan yapı, ahşap bir strüktüre ve çevresindeki yapılarla tezat oluşturması amacıyla parlak kırmızıya boyanmış karaçam cephe kaplamasına sahip.

Office ParkScheerbarth’ın kurucularından Moojin Park’ın ifadelerine göre, doğaçlama gelişmiş gibi görünen çevre yapılardan yola çıkarak bir tasarım yapmak yerine, bölgeye bir ekleme yapılmak istenmiş. Ancak bunu yaparken bölgenin hareketliliğinden de ilham alınmış. Aynı zamanda hem tezat oluşturmak hem de bir ahenk yaratmak amacıyla monokrom ve heykelsi kalitede bir estetiğe sahip olan bu ahşap yapı tasarlanmış.

Ofise göre, kırmızı cephe çevre yapılardaki renk “leke”lerinden esinlenerek kullanılmış ve kültürel bölgenin girişini işaret etmesi amaçlanmış. Stüdyo kurucu ortağı Benjamin Scheerbarth’a göre ise, kırmızı rengin tonu, bölgedeki mevcut kırmızı lekelere referans vermeye ve bunları temel almaya çalışması bakımından hem sezgisel hem de analitik bir kullanım olmuş.

Bölgenin girişine yakın bir caddede küçük bir boşluğa konumlanan Haus 2+, üç kata yayılıyor ve altı birime ayrılıyor. Bu birimlerde bir dövme stüdyosu, bir psikoterapist ve bir fotoğraf stüdyosunun dahil olduğu işletmeler yer alıyor. Birimler, büyüklüklerine göre küçük birimler nehre, büyük olanlar caddeye yönelecek şekilde yerleştirilmiş. Kurucu ortaklardan Park’ın açıklamalarına göre bu yaklaşımın amacı, birimlerin büyüklükleri fark etmeksizin aynı derecede ilgi çekici olmalarını sağlamak olmuş.

Balkon ve pencereler yapının dışına taşarak, nehir ve cadde manzaraları için birer çerçeve oluşturuyor. Scheerbarth ‘ın söylediğine göre her birimin, bir balkon, bir pencere önü oturma köşesi veya dışarı çıkıntı yapan bir pencere gibi, dış dünya ile etkileşime girmesini sağlayan özel bir köşesi bulunuyor.

En üst katta, yapının kıvrımlı formunu içerde de hissettirmek amacıyla kemerli bir tavan kullanılmış. Beyaz, sade duvarlar ise dış cephenin parlak kırmızı rengiyle tezat oluşturuyor.

Kısıtlı bir bütçe ile 200 metrekarelik küçük bir alana tasarım yaparken Office ParkScheerbarth, komşu konser salonuna ait mevcut dış merdiven boşluğunu kullanarak ve binanın tepesine bir teras ekleyerek yapı içindeki mevcut alanı en üst düzeye çıkarmayı hedeflemiş. Mahalledeki diğer yapılara metal bir köprü ile bağlanarak teras, Holzmarkt 25 bölgesinin köprüler, yürüme yolları ve balkonlardan oluşan açık teras ağının bir parçası haline getirilmiş.

Holzmarkt’ın ahşap ticaret limanı geçmişine bir saygıda bulunmak amacıyla, Office ParkScheerbarth tüm yapıda ahşap strüktür kullanmış. Dıştan karaçam ile tamamen kaplı olan yapının içerisinde de çam pencere doğramaları gibi ahşap detaylar göze çarpıyor.

Scheerbarth’a göre Haus 2+, 3 farklı ahşap yapı sistemini birleştiriyor. Duvarların yapımında ladin ağaçtan strüktür ve ladin-çam karışımı osb paneller kullanılmış. Döşemelerde de yine ladin-çam karışımı elementler tercih edilmiş.

Tüm parçalar prefabrike üretilmiş olup bölgede yapıştırılmak yerine vidalanarak birleştirilmiş. Stüdyonun açıklamalarına göre parçalar çok çaba harcamaya gerek olmadan sökülüp ayrıştırılabilir ve tekrar birleştirilerek yeniden kullanılabilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın