Berlin Teknik Üniversitesi Mimarlık Müzesi Arşivi’nden Türkiye’ye Dair Projeler

Berlin Teknik Üniversitesi Mimarlık Müzesi (Technische Universität Berlin Architekturmuseum)'nin arşivinden Türkiye'den sayısız projenin mimari çizimlerine ulaşmak mümkün.

Dünyanın en eski mimari çizim koleksiyonlarından birine sahip olan Berlin Teknik Üniversitesi Mimarlık Müzesi (Technische Universität Berlin Architekturmuseum), kurulduğundan bu yana geçen zaman içinde, müzeden arşive, arşivden koleksiyona ve koleksiyondan müzeye dönüşen hareketli bir tarihe sahip oldu.

Koronavirüs nedeniyle kapalı olan müzenin, çoğu dijital hale getirilmiş arşivine buradan ulaşmak mümkün. Arşivdeki dijital kopyaların yarısından fazlası (88.684 adet) herhangi bir kısıtlama ya da yükümlülük olmaksızın ücretsiz olarak indirilebiliyor.

Müze’nin arşivinden başta Hermann Jansen olmak üzere Alman mimar, peyzaj mimarlarının Türkiye’deki çalışmalarına dair 1.000’lerce çizim, eskiz, resim ve fotoğrafa ulaşmak mümkün.

Arşivde Halikarnas Mozolesi’nin plan, kesit, görünüş ve perspektif çizimleri, Gustav Allinger’in 1/20.000 ölçekli İzmir Şehir Planı, Hermann Jansen’in İzmir İmar Planı, Hermann Jansen’in Ankara, İzmir, Mersin, Tarsus, Gaziantep Kalkınma Planları, yine Jansen’in Ankara, Bursa’da tasarladığı konut projelerinin çizimleriyle Atatürk Orman Çiftliği’nin çizimleri ve Hans Poelzig’in “Haus der Freundschaft (House of Friendship)” projesi yer alıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın