Berlin, New York, Paris, İstanbul Kent Haritaları ve Parçalanmış Formları

Berlin, New York, Paris ve İstanbul metropollerinin parçalanmış formları herbirinin karakterini ön plana çıkarıyor ve bir keşif merakı uyandırıyor.

Fransız sanatçı Armelle Caron kentleri iki tür harita ile gösteren bir çalışma yapmış. Önce kentlerin mevcut kent haritalarını gösterip, daha sonra bu haritaları başka bir formda ifade etmiş. Robert Krulwich’in projeyi anlattığı yazısı bu kentlerin bazılarını ele alıyor.

İşte Berlin, New York, Paris ve İstanbul’un kent haritaları ve parçalanmış formları:

Berlin


Berlin’in kuşbakışı görüntüsü ve inceleme sonrası hali. Kent parçalanmış, bu parçalar kategorize edilmiş ve bir sıraya konmuş. Oluşturulan form genel olarak dikdörtgenleri içerip yamuklar ve üçgenler barındırıyor. Aktif şehir alanları ise gizemli kıvrımlarla ifade edilmiş. Berlin’in kendine özgü özelliklerini içeren bu forma bakıldığında kentin tekdüze olmadığı, sürprizlerle dolu olduğu görülüyor.

New York


Burada ise New York modası, renkleri, kokuları, sesleri ve kentin yüksek dinamiği sırayla ifade edilmiş. Ancak genellikle dikdörtgenlerin oluşturduğu form, biraz monoton görünüyor.

Paris

Paris sürprizlerle dolu bir kent. Ancak yapılan derin incelemede New York benzeri bir görüntü ortaya çıkmış.

İstanbul

Peki İstanbul’un formunu nasıl buldunuz? Binlerce yıldır başkent olarak bilinen İstanbul’un yoğun ifadesinin sürpriz olmadığı söyleniyor. Defalarca kez tekrar uyarlanan, tasarlanan ve sıralanan İstanbul için ortaya çıkan sonuç tabi ki normal olmayacaktı, burası İstanbul deniyor.

Sizce ortaya çıkan görüntü İstanbul’u hiç görmeyenler için keşif duygusu uyandırıp onları heyecanlandırıyor olabilir mi?  

Etiketler

Bir yanıt yazın