Bergama’da “Tarih 3 Boyutlu Canlanıyor

Apple, Adobe, Graphisoft gibi alanında öncü markaların Türkiye distribütörlüğünü yapan Bilkom, "Tarih, 3 Boyutlu Canlanıyor" projesini Bergama'da hayata geçiriyor.

Bu kapsamda Bergama antik şehri, Türkiye’de ve dünyada ilk kez 3 boyutlu modelleme yazılımları ve mobil teknolojilerin kullanımıyla 3 boyutlu geziye açılıyor.

3 boyutlu gezinme uygulaması; Bilkom’un Türkiye distribütörlüğünü üstlendiği Graphisoft’un 3 boyutlu mimarlık programı ArchiCAD ile Graphisoft iş ortağı Abvent’in Artlantis yazılımını tablet ve akıllı telefonlarda görüntülemeye yarayan iVisit programı kullanılarak hayata geçirildi. Uygulama, Bergama’nın 4 antik alanı olan Zeus Sunağı, Athena Tapınağı, Kızıl Avlu ve Asklepion alanlarını ziyaret edenlere, yapıların orijinal halini 360 derece sanal olarak görebilme imkanı sunuyor.

Proje, 2 ayda gerçekleşti

Uygulama için üniversiteler, mimarlık öğrencileri, belediye birimleri ve Bilkom el ele verdi. Dokuz Eylül, Gedik ve Yaşar Üniversiteleri’nden toplam 12 mimarlık öğrencisi, 1 araştırma görevlisi, Bilkom’un Dijital Yaşam Koçu Mimar Ender Aydının önderliğinde, Bergama Belediyesi imar ve Şehircilik Müdürlüğü UNESCO Dünya Mirası ve Alan Yönetimi Birimi koordinasyonuyla 2 kez Bergama’da düzenlenen hafta sonu kampında bir araya geldi. Alanların 2 boyutlu çizimleri ArchiCAD programı üzerine aktarılarak, 3 boyutlu hale getirildi. Yapılan modellemeler Artlantis programıyla tarandı ve Bilkom’un iVisit Anatolia aplikasyonuna yüklendi. Bu kapsamda Bergama’da 4 tarihi alan toplam 16 farklı bakı noktasıyla sanal gezinmeye açıldı.

“Proje dünyaya emsal teşkil edecek”

Abvent’ten yapılan açıklamaya göre iVisit isimli 3 boyutlu panorama uygulamasının amacının, henüz inşa edilmemiş, çizim aşamasında olan ev, ofis veya çevre planlarını izletebilmek olduğunu, ancak Bilkom’un söz konusu teknolojiyi geleceği temsil etmek için değil, geçmişi gözler önüne sermek için keşfettiğini ve kullandığını belirtti. Abvent yetkilileri, Anadolu’nun antik mimari harikalarını 21. yüzyılda, yerli ve yabancı turistlerin seyrine açmaya vesile oldukları iVisit Anatolia uygulamasını Bilkom’un talebi üzerine hediye etmekten gurur duyduklarını belirtti.

Yetkililer, daha önce dünyada yalnızca 2012 yılında Versay Sarayı için yaptıkları tarihi katkının ötesine geçen fikri için Bilkom’a teşekkür etti. Mimari alanda yapı bilgi modelleme (BIM) çözümünü sunan Graphisoft şirketi ise, tarihi Bergama alanlarının, tüm 3 boyutlu çizimlerinin ve render süreçlerinin, ödüllü teknolojileri ArchiCAD yazılımıyla kolayca yapılabilmesinden dolayı mutluluk duyduklarını ifade etti. Şirket yetkilileri projenin, genç yaşlı tüm ziyaretçilerine, Bergama’nın neden “Unesco Dünya Mirası listesine girmesi gerektiğine” dair haklı kanıtlar sunduğunu hatırlatarak, adaylık süreçlerine desteklerini iletti. “Proje sayesinde, misyonumuzu ve vizyonumuzu pekiştirmiş olduk” “Dijital Yaşam Koçunuz” sloganını benimseyen Bilkom Genel Müdürü Cömert Varlık ise projeyle ilgili yaptığı açıklamada, “Tarih, 3 Boyutlu Canlanıyor” fikrimizi böylesine güzel bir Bilkom Genel Müdürü Cömert Varlık işbirliği ile hayata geçirmiş olmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu her karışı tarih ile dolu ülkemizde yalnızca bir başlangıç…

Bilkom olarak kurumsal sosyal sorumluluk projemiz sayesinde misyonumuzu ve vizyonumuzu pekiştirmiş olduk. Biz, teknolojinin bir amaç değil, araç olduğuna inanan ve iş ortaklarımıza, markalarımıza, Türk halkına, müşterilerimize değer yaratma hedefini taşıyan bir platformuz. Bu yolda bizlere inanan ve destek olan herkese sonsuz teşekkür ediyoruz” dedi. Çağın artık dijital olduğunu vurgulayan Varlık, “Gençlerimiz teknolojiyi başarıyla kullanarak dünyaya örnek teşkil eden bir çalışmaya imza attılar; kendilerini de onlara destek olan öğretmenlerini de gönülden tebrik ediyoruz” dedi. Projeye diğer belediyelerden de talep gelmeye başladığını belirten Varlık, karşılaştıkları ilgiden memnun olduklarını söyledi. “Yeter ki bize imkan, fırsat ve teknoloji verin” Bergama’yı teknoloji ile canlandıran proje grubunun öğrenci temsilcisi Yağmur Yetim, Türk gençlerinin ve tüm öğrenci arkadaşlarının dünyada birçok ilke imza atabilecek nitelikte zekaya, yeteneğe ve azme sahip olduğuna inandığını belirterek “Yeter ki bize imkan, fırsat ve teknoloji verin. Bilkom’a ve Bergama Beledivesi’ne bize böylesine önemli bir fırsatı verdiklerini için minnettarız, ülkemiz adına her türlü güzel çalışmada yer almayı ve başarmaya adayız” açıklamasını yaptı. “Teknoloji, kültürün ve tarihin hizmetinde” UNESCO Dünya Miras Listesi adayı Bergama’nın artık ören yerlerini ziyaret edenlere,Türk gençleri tarafından yaratılmış, en üstün teknolojinin kullanıldığı dijital canlandırmalarla tarihi zcnginlikBergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç terini anlatabileceğini söyleyen Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama’nın yeni nesil turizm ve kültür aktivitelere şimdiden adım attığım gösterdiğinin altını çizdi. Gönenç, “Artık teknolojinin sunduğu imkanlar ile hayal gücümüzü zorlayan bir çok proje gerçeğe dönüşüyor; Bergama’nın bundan iki bin yıl önceki halini canlandırmak ve izleyebiliyor olmak bunun en büyük kanıtı”dedi. Gönenç, “Teknolojik imkanların genellikle mali, ekonomik ve bilişim gibi alanlarda kullanıldığı sanılırdı. Oysa Bilkom bunun yanlış bir kanı olduğunu herkese kanıtladı. Teknoloji kültürün ve tarihin hizmetinde”diyerek, Bilkom’a ve öğrencilere teşekkür etti. Bergama ile başlayan projenin bir sonraki etabının, yerel belediyelerden ve üniversitelerden gelecek talepler üzerine şekilleneceği belirtildi. 

Etiketler

Bir yanıt yazın